Radnici Peveca u Beogradu na plaćenom godišnjem

19

Beogradski trgovački centar Pevec odolijevao je nevoljama mnogo dulje nego tvrtka u Hrvatskoj: popularni centar je zatvoren tek s početkom nove godine, a za razliku od radnika u Hrvatskoj koji već četiri mjeseca nisu dobili plaće, oko 150 radnika beogradskog Peveca tek je sada poslano na plaćeni godišnji odmor

pevec-zatvorenIako su vrata beogradskog trgovačkog centra zatvorena, za razliku od Hrvatske, tamo stečaj nije proglašen, a njegov voditelj Dragan Malinović optimistično se nada da će moći primiti kupce već u ožujku.

‘Od početka godine beogradski Pevec je zatvoren jer nismo mogli pokriti troškove dućana. Traju pregovori s našim najvećim vjerovnikom OTP bankom i stečajnim upraviteljem u Hrvatskoj Darkom Šketom oko restrukturiranja, a nadamo se da će banka imati interesa za nastavak poslovanja. Radnici su na plaćenom godišnjem dok se ne riješi situacija u Hrvatskoj’, kaže Malinović za tportal.

U posljednja tri mjeseca beogradski centar pogodio je značajan pad prometa, a zbog događanja u Hrvatskoj dobavljači su smanjili dostavu robe da bi smanjili i rizik poslovanja, pa je dogovoren ‘zastoj’ u radu.

Zadnja plaća isplaćena radnicima Peveca Beograd je ona za mjesec studeni, a za prosinac im kasni 4-5 dana. Dok su na plaćenom godišnjem, teče im radni staž i socijalno osiguranje. Za razliku od beogradskih kolega, radnici Peveca u Hrvatskoj prošli su znatno gore – primili su zadnju plaću u rujnu za mjesec kolovoz, znači da im u ovom trenutku tvrtka duguje čak četiri plaće. Prvim se novcima radnici Peveca u Hrvatskoj mogu nadati tek u travnju, jer bi iz Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca tada trebali dobiti tri minimalca i 50 posto otpremnine.

‘S radnicima smo se lijepo dogovorili, bez stresova, oni razumiju situaciju. Puno bolje su prošli nego radnici u Hrvatskoj jer smo bili otvoreni i ništa im nismo krili, a oni su uvjereni da će firma stati na noge’, opisuje Malinović situaciju u Beogradu za tportal.

Iako je Pevec Beograd posebna tvrtka, sa Zagrebom su dijelili centraliziran sustav nabave i informatički sustav. ‘Tako je bilo u početku, a kako je poduzeće u Hrvatskoj zapadalo u probleme, samostalno smo preuzimali većinu poslova’, rekao je Malinović.

Direktor beogradskog centra kaže da nije u kontaktu s vlasnikom Zdravkom Pevecom, ‘jer nitko iz obitelji Pevec više ništa ne odlučuje’. Dogovor banke i stečajnog upravitelja Šketa Malinoviću se čini vrlo izglednim, ‘jer je OTP osiguran hipotekom na centar koju može pokrenuti kad god želi, ali s obzirom na situaciju na tržištu nekretnina može izvući svoju investiciju jedino nastavkom poslovanja’.

U regionalnom širenju danas posrnulog carstva, podsjetimo, Zdravko Pevec je otvorio centar u Beogradu krajem 2008. godine, oslanjajući se u značajnoj mjeri na domaće dobavljače. Investicija je bila procijenjena na 40 milijuna eura, u početku je bilo zaposleno 300 ljudi, no u listopadu prošle godine broj zaposlenih se prepolovio.

Kako u Srbiji ne posluju Baumax niti Bauhaus, nakon zatvaranja Peveca kupci mogu pronaći sličnu robu u trgovinama Merkur, Metro i Uradi sam. ‘Beograđanima je žao zbog ovakve situacije, zovu i pitaju kad ćemo krenuti, ali mi smo ih krajem prosinca obavijestili da je nužno da napravimo zastoj’, kazao je Malinović. (T-portal)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here