Svjetski trgovci najavljuju oporavak

39

retail-ftdIzaslanstvo Agrokora sudjeluje na skupu najvećih svjetskih trgovaca u New Yorku

Izaslanstvo koncerna Agrokor i njegove trgovačke tvrtke Konzum sudjeluje na godišnjoj konferenciji najvećih svjetskih trgovaca u New Yorku, čiji je organizator National Retail Federation.

Trgovina jača

Konferencija koja se odvija u vrijeme velike ekonomske krize pokazala je da najveći svjetski trgovci polako osjećaju oporavak tržišta, a taj bi se trend trebao s vremenom dogoditi i kod nas, kaže Ivan Todorić, predsjednik Nadzornog odbora Agrokora.

Prema njegovim riječima, vodeći svjetski trgovci objavili su da je prvi pozitivan trend rast prodaje od četiri posto u odnosu na prethodnu godinu, a zamjetan je i trend povećanja prodaje brendova i luksuznih proizvoda.

Predstavnici vodećih svjetskih trgovačkih kuća poput Wal-Marta, Tesca i drugih govore o tome da je zadnji kvartal 2009. prvi nakon početka krize 2007. godine koji bilježi pozitivne trendove u oporavku ekonomije.

Raste i zaposlenost

Jedan od bitnih pokazatelja oporavka je povećanje zaposlenosti dajući mu prednost čak i pred porastom prodaje, kaže Todorić. Rast zaposlenosti ključ je oporavka svake ekonomije, poručuju svjetski trgovci.

Trgovina u Hrvatskoj još uvijek stagnira
Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su da je pad u hrvatskoj trgovini u studenome još veći nego prethodnog mjeseca. Kako procjenjuju stručnjaci, pad će se nastaviti i u idućim mjesecima.

Prema nekim procjenama, hrvatska trgovina oporavak bi mogla doživjeti tek sredinom godine, ako najavljene mjere Vlade donesu rezultate.  (Jutarnji list)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here