Uprava Podravke: Izloženi smo velikim medijskim pritiscima

18

podravka-ftd1Iz Uprave Podravke danas su reagirali na izjave iznesene u emisiji Otvoreno, emitirane 19. siječnja 2010., na prvom programu Hrvatske televizije te su u priopćenju kojeg u cijelosti objavljujemo podsjetili na činjenice o Podravki, koje su u spomenutoj emisiji prešućene ili objavljene kao netočne.

U skladu sa Zakonom o medijima, dužni smo reagirati na izjave iznesene u emisiji Otvoreno, emitirane 19. siječnja 2010., na prvom programu Hrvatske televizije te ćemo stoga podsjetiti na činjenice o Podravki d.d, a koje su u spomenutoj emisiji prešućene ili objavljene kao netočne.

Podsjećamo na činjenice koje su poznate javnosti: Podravka d.d. uvrštena je u Službenu kotaciju Zagrebačke burze 1998. godine i uredno ispunjava sve propise i zakone kojima podliježe u smislu javnih objava, transparentnosti poslovanja i informiranja zainteresirane javnosti.
Društvo sastavlja financijska izvješća u skladu s Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja, za koje revizor daje nezavisno mišljenje prema Međunarodnim revizijskim standardima.

Neprimjereno je dovoditi u sumnju dugogodišnju transparentnost Društva zbog osoba koje se sumnjiči da su zloupotrijebili svoj položaj provodeći radnje mimo procedura i politika Društva te koristiti tu činjenicu i u javnosti stvarati sliku da je Društvo skrivalo određene dokumente, odnosno tajilo činjenično stanje od revizora te posredno i od vlasnika Podravke d.d. Ovim putem odgovorno demantiramo takva tumačenja i naglašavamo da je novoizabrana Uprava, od trenutka saznanja da postoje, identificirala sve postojeće rizike, a zbog osjetljivosti podataka nije ih u mogućnosti iznositi niti komentirati prije objave rezultata poslovanja Društva za 2009. godinu.

Podravka d.d. je proizvođač brendiranih proizvoda koje karakteriziraju visoki standardi proizvodnje i kvaliteta sirovina koja se koristi u proizvodnji, a razvijanje dodatnih vrijednosti svakog proizvoda omogućuje kontinuitet poslovanja Podravke na sve zahtjevnijim tržištima gdje uživa povjerenje milijuna potrošača i osigurava da će Hrvatska uvijek imati respektabilnog predstavnika u prehrambenoj industriji.

U razdoblju od 2002. do 2008. Podravka je ostvarila prosječni godišnji rast prodaje od 4,9%, dok je njen organski rast istovremeno iznosio 5,6% te time opovrgavamo netočne podatke koji su se višekratno navodili u emisiji Otvoreno.

Društvo je u 2005. krenulo istovremeno s procesom restrukturiranja, ali i procesom snažnog akvizicijskog ciklusa koji je većim dijelom bio financiran kroz dodatno zaduženje kod banaka. Drugim riječima, Društvo je bilo istovremeno usmjereno na restrukturiranje te rast i razvoj, što predstavlja veliki financijski teret u poslovanju i upravo iz tih razloga stope profitabilnosti nisu bile u prvom planu, a sve u cilju stvaranja zdravih osnova za efikasnije dugoročno poslovanje. Strategija poslovanja koja se komunicirala na investitorskim konferencijama, skupštinama dioničara i svim zainteresiranim investitorima na pojedinačnim sastancima, na jasan način opisivala je strateške ciljeve Društva, ali i operativne procese i programe nužne u pojedinim etapama da bi se ti ciljevi ostvarili te nikoga nije dovodila u zabludu ili poticala prevelika očekivanja. Podravka d.d. ostvaruje strategiju prehrambene kompanije, a ne kompanije brzorastućeg sektora. Svako predlaganje nerazumno visokih ili neostvarivih ciljeva strategije ili svaka odluka koja ne bi bila usmjerena ostvarivanju postojeće strategije Društva bila bi neodgovorna prema njenim dioničarima.

Podravka d.d. trenutačno je izložena velikim medijskim pritiscima, često poslovno neetičnim, kroz koje se nastoji isprovocirati reakcije, koje vode u daljnje špekuliranje cijenom Podravkine dionice na tržištu.

Svjesni činjenice da postoje realne mogućnosti uspješnijeg poslovanja Društva, zaposlenici Podravke na čelu s Upravom provode procese koji će Podravku u budućem vremenu učiniti uspješnijom i konkurentnijom kompanijom.

Uprava PODRAVKE d.d.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here