Atlantic Grupa u 2009. povećala neto dobit za 24 posto

64

Atlantic Grupa je u 2009. godini povećala neto dobit u odnosu na prethodnu godinu za 24 posto na iznos od 97,3 milijuna kuna, navodi se u priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

atlantic-grupaKompanija je ostvarila ukupni prihod od 2,2 milijarde kuna, što je 10,1 posto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je dobit iz poslovanja porasla 18,9 posto i iznosi 153,8 milijuna kuna. Kako se navodi u priopćenju, kompanija je ostvarila rast svih ključnih pokazatelja profitabilnosti, a navedeni rezultati u potpunosti su u skladu s poslovnim planovima Uprave najavljenim početkom 2009 godine.

“Ponosni smo na činjenicu da je Atlantic Grupa uspjela ostvariti ovakav dvoznamenkast rast svih pokazatelja u situaciji realnog pada gospodarstva od skoro 6 posto, smanjene osobne potrošnje od oko 8 posto te smanjenog raspoloživog dohotka stanovništva uslijed povećanih fiskalnih nameta kao i smanjene turističke potrošnje. Ovakav rast zahvaljujemo činjenici da smo u protekloj godini napravili niz proizvodnih iskoraka, prvenstveno s Cedevitom GO!, sklopili niz partnerstava od kojih se izdvajaju ona s Ferrerom, Karolinom i ljekarnama Dvoržak, te širili kanale distribucije”, objasnio je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe.

“Očekujemo da će makroekonomsko okruženje u 2010. godini biti još izazovnije za realni sektor, te će razborito upravljanje rizicima uz daljnje poticanje inovativnosti biti imperativ u prevladavanju nepovoljne gospodarske situacije. Sa stajališta Atlantic Grupe i u tekućoj godini možemo očekivati dobre rezultate jer kao i do sada rast Atlantica ovisi prvenstveno o radu i trudu svih zaposlenika i održanju kvalitetne suradnje s partnerima”, dodao je Tedeschi.

Iz Atlantic Grupe podsjećaju da je protekla godina startala je lansiranjem Cedevite GO! – inovativnim proizvodom kojim je značajno proširena baza korisnika na aktivnu i mlađu populaciju. “Godinu 2009. u distribuciji je obilježila suradnja s Nestléom u HoReCa kanalu, preuzimanje distribucije poznatog hrvatskog proizvođača keksa i slanog snacka Karoline kao i početak distribucije Ferrerovog asortimana na području Slovenije”, stoji u priopćenju.

Atlanticov ljekarnički lanac Farmacia strateškim ugovorom s ljekarničkom ustanovom Dvoržak narastao je za 12 novih ljekarničkih jedinica čime je Farmacia potvrdila svoj status najvećeg privatnog ljekarničkog lanaca u zemlji. U diviziji Sportske i aktivne prehrane lansirana je nova endurance linija namijenjena sportašima rekreativcima, a uspješnim širenjem u Švedskoj i Norveškoj Multipower je u segmentu sportske prehrane zauzeo sam vrh niše, poručuju iz Atlantic Grupe.

U ukupnoj prodaji kompanije hrvatsko tržište sudjeluje sa 60 posto, a međunarodna tržišta s 40 posto. Njemačka je ostala najveće inozemno tržište, a najveći je rast prodaje, uz slovensko tržište koje je raslo 138 posto, ostvaren u Srbiji s 32 posto. Vlastite robne marke sudjeluju u prodaji s 43 posto, distribucija proizvoda robnih marki internacionalnih principala s 41 posto, Atlantic Farmacia s 10 posto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu čine 6 posto prodaje.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here