Carlsberg utrostručio dobit

14

U četvrtom tromjesečju 2009. neto dobit Carlsberga je iznosila 70 milijuna dolara

carlsberg-midiDanski proizvođač piva Carlsberg u utorak je izvijestio da je u četvrtom tromjesečju ostvario neto dobit od 383 milijuna danskih kruna (70 milijuna dolara), više nego trostruko veću u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, ponajprije zahvaljujući smanjenim troškovima.

U četvrtom tromjesečju 2008. neto dobit iznosila je 111 milijun kruna, navodi se dalje u priopćenju.

Prihodi Carlsberga u zadnja tri mjeseca smanjeni su za oko šest posto na godišnjoj razini i iznosili su 13,6 milijardi kruna.

Za čitavu prošlu godinu neto dobit dosegnula je 3,6 milijardi kruna, nasuprot 2,6 milijardi kruna u 2008.

Carlsberg 2009. ocjenjuje izazovnom godinom za cijelu pivarsku industriju, u okolnostima globalne gospodarske krize koja je suzila izbor potrošačima, kao i proizvodnju. Unatoč tomu, kako ističu u kompaniji, potrošači su uglavnom ostali vjerni njezinim vodećim brendovima, što bi trebalo pomoći poslovanju u nadolazećoj godini.

U 2010. Carlsberg očekuje operativnu dobit u visini prošlogodišnje, te rast neto dobit za više od 20 posto s obzirom na očekivanu operativnu dobit.

Čelnik tvrtke Joergen Buhl Rasmussen ustvrdio je da je Carlsbergu uvelike pomogla usredotočenost povećanju novčanih tijekova i zaštiti dobiti već na samom početku 2009. “Rezultati dokazuju naš uspjeh u postizanju zacrtanih ciljeva”.

Ustvrdio je nadalje da će tvrtkin prioritet u ovoj godini biti povećanje udjela na profitabilnim tržištima putem novih inicijativa vezanih za brendove, uz daljnji naglasak na poboljšanje učinkovitosti.

“Očekujemo da će 2010. ostati izazovna potrošačima, a u takvim okolnostima vidimo mnoge prilike za jačanje pozicija na ključnim tržištima”, kazao je on. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here