Carrefour, drugi najveći trgovački lanac na svijetu dolazi u Hrvatsku

34

carrefour-ftd2Drugi najveći trgovački lanac na svijetu, francuski Carrefour, osnovao je s grčkim Marinopoulosom joint venture kompaniju kojom kreće u osvajanje hrvatskog te druga balkanska tržišta

U priopćenju Carrefour najavljuje otvaranje lanca hipermarketa i supermarketa pod vlastitim brendom u Hrvatskoj, ali i Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

Carrefour već ima uhodanu suradnju s grčkom kompanijom Marinopoulos preko koje je ušao na tržište u Grčkoj, na Cipru te u Bugarskoj, a vlasništvo u novoj kompaniji zaduženoj za Balkan je podijeljeno u odnosu 60 prema 40 posto. Grci imaju većinu, a ostatak od 40 posto će kontrolirati Carrefour Marinopoulos, zajednička kompanija koju su partneri osnovali u Grčkoj. Također, pod novu tvrtku bit će integrirana i joint venture kompanija osnovana u Bugarskoj.

U 17 godina partnerstva joint venture kompanija otvorila je 35 hipermarketa, 219 supermarketa i 284 dućana. S obzirom na nedavnu akviziciju u Grčkoj, kada je Carrefour Marinopoulos stekao 100-postotno vlasništvo trgovačkog lanca Dia Hellas čije će trgovine postupno pretvoriti u Carrefour, nije isključeno da francusko-grčka kompanije na novo tržište uđe preko neke akvizicije.

S obzirom na aktualnu prodaju slovenskog Mercatora, koji pokriva tržište zanimljivo Carrefouru, nije isključeno da jedan o ponuđača na natječaju u Sloveniji zapravo radi za Carrefour Marinopoulos.

U 2009. godini Carrefour Marinopoulos je ostvario 2,419 milijardi eura prihoda. (Business.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here