Carrefour u velikim teškoćama, u Belgiji radnici štrajkaju

7

carrefour-ftd1Francuski trgovački lanac, čiji je dolazak u Hrvatsku najavljen, zatvara hipermarkete i otpušta zaposlenike

Samo će u Belgiji, kako je objavio portal actu24.be, Carrefour zatvoriti 21 hipermarket, od kojih 14 u Valoniji i sedam u Flandriji, a ugasit će se ukupno 1672 radna mjesta.

Najveći svjetski lanac hipermarketa francuski Carrefour, čiji je ulazak na hrvatsko tržište najavljen u utorak, a spominje ga se i kao mogućega kupca slovenskoga Mercatora, u velikim je teškoćama. Samo će u Belgiji, kako je istoga dana objavio portal actu24.be, zatvoriti 21 hipermarket, od kojih 14 u Valoniji i sedam u Flandriji, a ugasit će se ukupno 1672 radna mjesta. Još će sedam supermarketa u Flandriji ponuditi pod franšizu, a u Valoniji će tri hipermarketa i 17 supermarketa besplatno prepustiti skupini Mestdagh.

Sindikati, međutim, upozoravaju da bi se ukupno moglo zatvoriti 2900 radnih mjesta jer Mestdagh već najavljuje da neće trebati sve koji su u njima sada zaposleni. Onima koji, pak, ostanu pod Carrefourovom kapom najavljuje se smanjenje plaća za “sedam do osam posto”.

Carrefour u Belgiji ima 630 prodavaonica, od malih supermarketa (lanac GB) do najvećih hipermarketa i zapošljava 15.000 ljudi. Zbog ovih je najava u Carrefourovim prodavaonicama širom Belgije u srijedu počeo štrajk.

Iako je 2007. godine proveo preustroj, Carrefour se još nije osovio na noge; svaka druga prodavaonica u Belgiji, piše actu24.be, donosi mu gubitak. (Večernji.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here