Dječja hrana – Jednu za mamu, jednu za tatu

26

djecja-hranaU kategoriju dječje hrane ubrajaju se različiti proizvodi koji su namijenjeni bebama i djeci do 12 mjeseci starosti. Takav tip hrane prvenstveno je namijenjen djeci, no ponekad i stariji vole malo „ukrasti“ dječje hrane i zasladiti se njome jer zna biti jako ukusna te nas vraća u djetinjstvo.

U dječju hranu ulaze dječje kašice i sokovi, kako gotovi tako i oni koji se moraju pripremiti – dehidrirana hrana, griz, te keksi koji se koriste za pripremu dječje hrane.
Moglo bi se reći da prodaja dječje hrane raste iz godine u godinu. Ako usporedimo zadnje dvije godine može se primjetiti rast za sve gore nabrojane segmente, dok čitava kategorija količinski raste za 10%.

Gledajući čitavu kategoriju može se uočiti da 36 % ukupne prodaje kategorije odlazi na dehidriranu hranu, oko 23 % odlazi na dječje kašice, 24 % na griz, oko 14% na dječje sokove, a tek manji postotak na dječje kekse.

slide17
Dječja hrana, kao i većina prehrambenih proizvoda se najviše prodaje u supermarketima (trgovine s prodajnim prostorom između 200 – 999m2), zatim u hipermarketima (trgovine s prodajnim prostorom iznad 1000m2), u velikim trgovinama (trgovine s prodajnim prostorom između 50 – 199m2) i malim trgovinama (trgovine s prodajnim prostorom do 49m2). Na kraju slijede ljekarne s izrazito malih 1 %.

slide211

Vodeći proizvođači su Podravka, Hipp, Fructal, Kolinska, Đakovština, Čakovečki mlinovi, Franck te privatne marke. Neki proizvođači su prisutni u većini segmenata, drugi su vodeći samo u nekima.

Kategoriju analizirala:
Tatjana Kovačević
memrb-logo

cbvcb

RIJEČ PROIZVOĐAČA

HIPP – Premium proizvod iz ekološkog uzgoja

Hipp u kategoriji dječje hrane nudi sokove, voćne kašice, integralne kašice, kašice za laku noć, voćne duete , gotove obroke,  čajeve, mlijeka za dojenčad i malu djecu te mliječne kašice koje se pripremaju sa vodom jer sadrže i mlijeko. Najtraženija grupa proizvoda su Hipp kašice u kojoj su apsolutni bestseller artikli voćna kašica od jabuke od 125 g, voćna kašica od šljive od 125 g, kao i kašica za laku noć od keksa, od 190 g.

Osnovne karakteristike Hipp proizvoda su sirovine iz ekološkog, bio, uzgoja. Naime, Hipp je najveći svjetski proizvođač hrane iz ekološkog  uzgoja s tradicijom dužom od 50 godina. Proizvodnjom hrane ekološkom poljoprivredom ne dobiva se samo kvalitetan proizvod, već se time vodi briga i za okoliš. Konvencionalna proizvodnja teži ka što većem urodu a za to su potrebni razni kemijski pripravci koji štetno djeluju i na proizvod i na okoliš. Prinos u ekološkoj proizvodnji je daleko manji po hektaru zemlje, te je to osnovni razlog zašto je proizvodnja iz ekološkog uzgoja skuplja. Zbog te činjenice Hipp proizvodi definitivno spadaju u kategoriju Premium branda.

hipp_jatrgovac 468x60px
Cijena nikad nije bila odlučujući faktor pri kupnji Hipp proizvoda te će se cjenovne aktivnosti vrlo rijetko naći na Hipp proizvodima.Ono što Hipp nudi je najveća vrijednost za novac, ako znamo da je ekološka proizvodnja barem tri puta skuplja od konvencionalne, a Hipp proizvodi su tek nešto skuplji od proizvoda konkurencije koji su iz konvencionalnog uzgoja. Vrlo često nudimo i dodanu vrijednost našim lojalnim potrošačima, ili u obliku nagrada koje dobiva svatko ili promotivni Hipp proizvod uz kupnju redovnog proizvoda.

Što se tiče našeg udjela na tržištu, prema posljednjem istraživanju provedenom od strane istraživačke agencije Nielsen, udio Hipp proizvoda po grupama je sljedeći: sokovi – 52%, kašice – 73%, čajevi – 74%, mlijeko za dojenčad i malu djecu – 35%.

Hipp kontinuirano radi na ponudi novih proizvoda pa će tako biti i ubuduće. Možemo samo poručiti roditeljima da u narednom periodu pomno prate Hipp jer će novosti biti zaista brojne. Nadamo se da će ih razveseliti naša nova ponuda, kao i sve do sada. Osim toga, svjedoci smo u zadnje vrijeme brojnih sniženja cijena mnogih proizvoda na hrvatskom tržištu. Sve je to dobrodošlo u teškoj situaciji u kojoj se nalazi  Hrvatska. Hipp je i u tome drugačiji. Mi ne ulazimo u sniženja cijena , ali pripremamo  mnoga ugodna iznenađenja našim vjernim potrošačima. Kupnja Hippa nije obična kupnja, već ugodan doživljaj i mami i bebi. Bez obzira na krizu, Hipp će tu obavezu održati i u 2010. godini.

Nataša Negran – Voditeljica Hipp marketinga

jkjkjkjkjk

Lino – najpoznatiji dječji brand ovih prostora

Naši najpopularniji proizvodi su Lino Čokolino, Lino Lješnjak Čokolino i Lino Keksolino. Veća, ekonomična, pakiranja od 500g i 1kg su popularnija budući da lojalni potrošači vrlo frekventno konzumiraju veće količine proizvoda.

Proizvode Lino dječje hrane majka može ponuditi djetetu najranije od navršenog 4. mjeseca života u fazi uvođenja polučvrste hrane, nakon prehrane djeteta majčinim mlijekom ili istovremeno s prehranom majčinim mlijekom. Proizvodi Lino dječje hrane zajamčenog nutritivnog, energetskog, funkcionalnog sastava osiguravaju djetetu sve potrebne prehrambene resurse za pravilan rast i razvoj.

U segmentu dječje hrane na tržištu Jugoistočne Europe, Lino dječja hrana zauzima poziciju apsolutnog lidera tržišta dehidrirane dječje hrane. Dugogodišnja tradicija konzumacije koja se prenosi s koljena na koljeno praćena je konstantnim nagrađivanjem potrošača za njihovu vjernost. Razlozi uspjeha naših proizvoda leže u naslijeđu odlične povratne komunikacije s potrošačima. Potrošači i Lino osjećaju uzajamnu simpatiju, što je vrlo bitno za Lino, najpoznatiji dječji brand ovih prostora. Mi cijenimo visoku razinu lojalnosti brandu Lino od strane potrošača, a smatram da svaki potrošač osjeća i posebne emocije koje vežemo uz brand Lino.

Lino je brand s kojim se interakcija događa već u doba uvođenja dohrane, nastavlja se kroz čitav period prve godine života, a radi odličnog i prepoznatljivog okusa te izvanserijske emocionalne povratne rekacije potrošača i branda Lino veza traje dugo kroz život. Ciklus se svaki puta obnovi s najsretnijim trenutkom u životu svakoga od nas, rođenjem djeteta. Tada se roditelji uglavnom prisjećaju svoje prehrane u djetinjstvu i proživljavaju sa svojom djecom emocije koje im nosi Lino.

Uskoro planiramo uvođenje novih proizvoda s atraktivnim dodanim vrijednostima u funkcionalnom i konvencionalnom smislu. Osim toga, naša tradicionalna aktivnost je Lino kalendar. Davne 1979. godine tiskan je prvi Lino kalendar, a tradicija se održala do danas i predstavlja snažnu emotivnu poveznicu potrošača i branda Lino. Iako je ovo krizna godina, očekujemo puno lijepih trenutaka s Lino brandom i ove godine.

Dijana Jendrašinkin – Direktorica sektora Korporativne komunikacije Podravka

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here