Dukat: Neto dobit 172,9 milijuna kuna

6

dukat-tvornica-ftdU tvrtki napominju kako se financijsko izvješće temelji na privremenim podacima te su moguća određene odstupanja u odnosu na konačno, revidirano, konsolidirano izvješće

Dukat mliječna industrija u prošloj je godini ostvarila neto dobit od 172,9 milijuna kuna, što je blago smanjenje u odnosu na godinu ranije, za 0,16 posto, podaci su iz nerevidiranog, konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

U tvrtki napominju kako se financijsko izvješće temelji na privremenim podacima te su moguća određene odstupanja u odnosu na konačno, revidirano, konsolidirano izvješće.

Operativna dobit (EBIT) iznosi 229,1 milijun kuna i manja je za 15,9 milijuna kuna odnosno za 6,5 posto u odnosu na godinu prije.

Poslovanje u 2009., kako se navodi, obilježili su nepovoljni tržišni uvjeti – pad kupovne moći i promjena potrošačkih navika, viškovi svježeg sirovog mlijeka te niže razine proizvođačkih cijena u odnosu na godinu ranije.

Smanjivanje troškova poslovanja i povećanje industrijske efikasnosti procesi su koji su obilježili prošlu godinu, navode u Dukatu.

Prihodi od prodaje su ostvareni u iznosu od 2,4 milijarde kuna, što je 2,1 posto manje nego u godini ranije.

Unatoč otežanim tržišnim uvjetima i tržišnim viškovima svježeg sirovog mlijeka, Dukat je lani otkupio sve ponuđene količine, povećao otkup svježeg sirovog mlijeka za 3,5 posto prema godini ranije te potvrdio lidersku poziciju u otkupu mlijeka u Hrvatskoj sa 43 posto udjela na tržištu, navodi se.

Također, kako bi omogućili nesmetan nastavak i rast primarne proizvodnje od ožujka do listopada su otkupili i izvezli 9,35 milijuna kilograma tržišnih viškova svježeg sirovog mlijeka.

Podsjećaju i da je lani pokrenuta investicija modernizacije i povećanja proizvodnih kapaciteta KIM mljekare Karlovac, vrijedna 20 milijuna eura. To je ujedno, kako navode, najvrijednija investicija u mliječnoj industriji Hrvatske, ali i zemalja regije. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here