Dukat u 2009. najveći otkupljivač mlijeka

66

dukat-tvornica-ftdDukat je u prošloj godini otkupio 291 milijun kilograma svježeg sirovog mlijeka, što je 43 posto ukupno ponuđenih količina, čime je dodatno učvrstio poziciju najvećeg otkupljivača mlijeka u Hrvatskoj

Dukat je u prošloj godini otkupio 291 milijun kilograma svježeg sirovog mlijeka, što je 43 posto ukupno ponuđenih količina, čime je dodatno učvrstio poziciju najvećeg otkupljivača mlijeka u Hrvatskoj, priopćeno je danas iz te tvrtke.

Iz Dukata napominju kako je ta tvrtka, unatoč nizu nepovoljnih tržišnih okolnosti (visoka otkupna cijena mlijeka, pad prodaje na domaćem i ino tržištima, rast uvoza i zaliha) i 2009. završila kao najveći otkupljivač svježeg sirovog mlijeka u Hrvatskoj te najveći hrvatski izvoznik u mliječnoj industriji, kao i investitor u toj industriji.

Prošle je godine u odnosu na 2008. Dukat otkup svježeg sirovog mlijeka povećao 3,5 posto, što je 0,85 posto iznad hrvatskog prosjeka rasta proizvodnje mlijeka, zahvaljujući neprekidnoj partnerskoj suradnji s 12.250 proizvođača.

Tijekom 2009. Dukat je izvezao više od 26 milijuna kilograma mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva u vrijednosti 175 milijuna kuna, a Bosna i Hercegovina, Makedonija i Slovenija najveća su Dukatova izvozna tržišta.

U ukupnom Dukatovu otkupu mlijeko EU kvalitete čini 77,1 posto, dok je u 2008. iznosio 66,49 posto.

Iz Dukata napominju kako im je u tekućoj godini cilj 85 posto udjela mlijeka EU kvalitete u vlastitom otkupu.

Ističu i kako u posljednjih 15 godina sustavno ulažu u razvoj primarne proizvodnje mlijeka pa je tako samo u 2009. uloženo više od 32 milijuna kuna u razvoj poslovanja Dukatovih kooperanata.

U 2009. godini pokrenuta je investicija modernizacije i povećanja proizvodnih kapaciteta KIM mljekare Karlovac vrijedna 20 milijuna eura.

To je ujedno najvrednija investicija u mliječnoj industriji Hrvatske, ali i zemalja regije, zahvaljujući kojoj će KIM već potkraj 2010. postati tehnološki najmoderniji mljekarski proizvodni pogon u ovom dijelu Europe, navodi se u priopćenju.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here