Kraft Foods više nego utrostručio dobit

20

kraft-midiKraft je ostvario 710 milijuna dolara dobiti u posljednjem tromjesečju

Američki div prehrambene industrije Kraft Foods priopćio je u utorak da je u četvrtom tromjesečju 2009. više nego utrostručio dobit zahvaljujući snažnoj potražnji na tržištima u razvoju te nastavljenom utjecaju tvrtkinog plana preustroja radi preusmjeravanja na komercijalnije proizvode.

Kraft je tako priopćio je da je u tromjesečnom razdoblju do 31. prosinca 2009. ostvario snažan rast dobiti na 710 milijuna dolara, ili 48 centi po dionici. Analitičari su očekivali nešto manju dobit, u visini 45 centi po dionici.

U istome razdoblju godine ranije dobit mu je iznosila 178 milijuna dolara ili 12 centi po dionici.

Prihodi su porasli tri posto na 11 milijardi dolara, nešto manje no što su analitičari očekivali , predviđajući prihode u visini 11,07 milijardi dolara.

S obzirom na stagnaciju na američkom tržištu, tvrtka koja je postigla dogovor o preuzimanju britanskog proizvođača čokolade Cadbury, odlučila se okrenuti inozemnim tržištima u potrazi za rastom. Tako je na tržištima u nastajanju povećala prihode za 10,4 posto, pri čemu je dvoznamenkasti rast zabilježen i u Latinskoj Americi i u azijsko-pacifičkoj regiji.

U fiskalnoj 2009. tvrtka je ostvarila tri milijarde dolara dobiti, ili 2,03 dolara po dionici, nakon 2,89 milijardi ili 1,90 dolara po dionici u godini ranije.

Prihodi su joj se smanjili za 3,7 posto na 40,39 milijardi dolara, djelomice pod utjecajem nepovoljnih valutnih tečajeva. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here