Krajem tjedna sastanak o prodaji Mercatora

16

mercator-mostar-ftdKrajem ovoga tjedna održat će se sastanak konzorcija banaka koje prodaju svoje udjele u trgovačkom lancu Mercator, potvrđeno je danas Hini u ljubljanskoj tvrtki Arkas.

Sastanak će se održati u četvrtak ili petak, a početkom idućeg tjedna moglo bi biti poznato kojim će interesentima biti dopušten dubinski pregled poslovanja (due dilligence) koji mora odobriti uprava Mercatora, rečeno je Hini u telefonskom razgovoru.

U Arkasu, koji je za banke organizirao prikupljanje ponuda, nisu željeli komentirati navode današnjeg dnevnog lista Dnevnik koji navodi da će u uži izbor banke izabrati tri od prispjelih osam ponuda i da dubinski pregled neće biti dopušten Agrokoru, za kojeg su slovenski mediji navodili da je također dao neobvezujuću ponudu. U sadašnjoj fazi postupka identitet onih koji su dali ponude nije se otkrivao, navode u Arkasu.

Ljubljanski Dnevnik danas je naveo da među tri ponude, koje će banke odabrati za tzv. short-listu od koje će se tražiti obvezujuće ponude i kojima će biti omogućen uvid u dubinsko poslovanje Mercatora, nema Agrokora jer se takvi uvidi dopuštaju samo financijskim fondovima, a ne strateškim investitorima koji uz to predstavljaju konkurenciju u istoj djelatnosti.

Svoje je neobvezujuće ponude, po tvrdnjama slovenskih medija, predalo osam interesenata, među kojima prevladavaju financijski fondovi čija je prednost, kako navode, to što bi bili spremni preuzeti i manjinski udio u Mercatoru, a ne preuzeti kompaniju u cijelosti.

Nakon što su, poslije davanja ponuda, od daljnjeg nastavka postupka odustale Nova ljubljanska banka (NLB) i Banka Celje (BC), u igri za prodaju su još dionice šest banaka, koje su suvlasnici: Nove kreditne banke Maribor (NKBM), Hypo banke, Gorenjske banke, Banke Koper, Abanke i Unicredita. Tih šest banaka zajedno raspolažu s 21,8 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here