Najuspješniji hrvatski klaster širi se na tržišta BiH i Srbije

44

ivana-vidusin-ftdProšlu godinu Gastro Grupa završila je s realizacijom od 101 posto, što je glavni pokazatelj da je klaster, unatoč padu tržišta, rastao zahvaljujući povećanju tržišnog udjela – kaže Ivana Vidušin, izvršna direktorica marketinga. Tvrtka ima udjel od 25 posto u ukupnoj hrvatskoj veleprodaji, ukupni su prihodi grupacije u 2009. iznosili 2,45 milijardi, a dobit 10 milijuna kuna.

I u uvjetima pada tržišta maloprodaje od 16 posto Gastro Grupa ostala je lider u distribuciji pića i cjelovitog asortimana za kanal HoReCa s udjelom od 25 posto u ukupnoj hrvatskoj veleprodaji, dok su ukupni su prihodi grupacije u 2009. iznosili 2,45 milijardi, a dobit 10 milijuna kuna.

Širenje u BiH i Srbiju
Najuspješniji veleprodajni hrvatski klaster u prošloj godini sa svojih 29 obiteljskih kompanija za distribuciju hrane, pića i ostale potrošne robe, koji je nedavno obilježio petu obljetnicu poslovanja, u ovoj godini planira širenje na tržišta BiH i Srbije, čime će povećati broj svojih članica i poboljšati poziciju u pregovorima s međunarodnim dobavljačima.

– Prošlu godinu završili smo s realizacijom od 101 posto, što je glavni pokazatelj da je klaster, unatoč padu tržišta, rastao zahvaljujući povećanju tržišnog udjela – kaže Ivana Vidušin, izvršna direktorica marketinga.

Klaster zapošljava više od 1800 ljudi te posluje s više od 12 tisuća kupaca. S dvjema novim članicama, Blaškan i Velepromet-tradeom te dvama kapitalnim projektima – distribucijama Jug i Zapad u Splitu i Zagrebu – nadoknađen je udio na tržištu izgubljen lanjskim izlaskom najveće i četiriju manjih članica iz Gastro Grupe, te je i u recesijskim prilikama povećan broj zaposlenih, objašnjava I. Vidušin.

Sinergija s dobavljačima

U povodu pete obljetnice članice su klastera potkraj godine u akciji Dar od srca prikupile 150.000 kuna. U suradnji s Hrvatskim Caritasom darivane su siromašne obitelji u pet hrvatskih regija. Gastro sportske igre u Solarisu prelaze u tradicionalnu manifestaciju kojoj je cilj što bolja sinergija vlasnika Gastro grupe s dobavljačima i kupcima. Klaster ima certifikate ISO 9001:2008 i ISO 22000:2005, koji su u procesu recertifikacije, tako da ovih dana u upravi očekuju potvrdu certifikata za iduće tri godine.

– Kroz standardizaciju ostvarujemo brojne prednosti, najvažnije su što se možemo pojedinačno i kao GG pojaviti na bilo kojem domaćem ili međunarodnom tenderu kao jamstvo kvalitete roba i usluga koje nudimo, kroz cijeli proces prošao je veliki broj naših zaposlenika putem internih i eksternih seminara čime smo podigli svijest o potrebi za ovim standardima, a ujedno smo podigli i ujednačili standarde naših članica u tom zaista zahtjevnom segmentu upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane – kaže Ivana Vidušin.

Objašnjava da je započela i informatizacija klastera radi dostave podataka o prodaji i nabavi svih članica te povezivanja s njihovim bazama podataka kako bi se što više približili klijentima. (Večernji.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here