Neto dobit Nestlea pala 42 posto

41

Najveća prehrambena kompanija u svijetu ostvarila je lani neto dobit 7,1 milijardu eura. Predložena je isplata dividende u visini 1,60 franaka po dionici

EARNS NESTLENajveća prehrambena kompanija u svijetu, švicarski Nestle objavila je u petak da joj je neto dobit u prošloj godini iznosila 10,4 milijarde švicarskih franaka (7,1 milijardu eura), smanjivši se za 42 posto u odnosu na 2008. kada je njezine rezultate značajno poduprla prodaja udjela u kompaniji Alcon.

U 2008. kompanija je od prodaje 25-postotnog udjela u toj tvrtki ostvarila prihode u visini 9,2 milijarde franaka.

Proizvođač instant kave Nescafe, juha Maggi, hrane za djecu Gerber i vode Perrier ostvario je u prošloj godini stopu organskog rasta prihoda, koji ne uključuju akvizicije i fluktuacije valutnih tečajeva, u visini 4,1 posto, nadmašivši time Unilever i Danone, ali i očekivanja analitičara koji su prognozirali stopu rasta od 3,9 posto.

Snažna potražnja za čokoladom, instant kavom i proizvodima za kućne ljubimce poduprla je ukupne neto prihode u prošloj godini koji su iznosili 107,6 milijardi franaka.

U kompaniji ističu da je izvedba bila “ujednačena u svim kategorijama proizvoda i u svim regijama”.

U Nestleu navode da su u prošloj godini smanjili troškove za više od 1,5 milijardi franaka. Kompanija očekuje da će u ovoj godini njezino poslovanje s hranom i pićima zabilježiti više stope organskog rasta nego u 2009., što su analitičari protumačili kao ‘opreznu’ prognozu, budući da je u dugoročnim prognozama navedena stopa rasta od pet do šest posto.

Predložena je isplata dividende u visini 1,60 franaka po dionici. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here