Nezadovoljni potrošači zaobišli zimske rasprodaje

9

Nakon suzdržane blagdanske kupovine, posljednje istraživanje agencije Hendal i portala Ja TRGOVAC pokazuje da su potrošači odlučili zaobići i sezonske rasprodaje.

snizenje2Naime, samo 1/4 građana izjavila je tokom siječanjskog istraživanja da su kupovali na rasprodajama i to najviše Slavonci te prema dobnoj skupini mladi od 15 do 35 godina. Također, više su kupovali građani s višim prihodima kućanstva, kao i oni s većim brojem članova kućanstva (4 i više).

U najvećoj se mjeri kupovala odjeća, koju je navelo 83% građana. Slijedi obuća (29%) te darovi, tehnika i prehrana s manje od 5%.

Građani su u većoj mjeri nezadovoljni popustima (35%), a u manjoj mjeri zadovoljni (30%), dok Vrlo visok udio građana izjavljuje kako zbog nedostatka iskustva i informacija ne može procijeniti ponudu i popuste na rasprodajama.

Među građanima vlada povoljnije mišljenje o sezonskim sniženjima u inozemstvu nego o onima u Hrvatskoj. Čak 64% građana smatra da su sezonska sniženja u inozemstvu povoljnija. U takvom stavu prednjače mladi (15-35).

Unatoč pozitivnom stavu spram sezonskih sniženja u inozemstvu, većina ispitanih ipak se nije se odlučila krenuti na put zbog šopinga.

rasprodaja-1rasprodaja-21rasprodaja-3rasprodaja-4rasprodaja-5

Istraživanje je provedeno tijekom siječnja 2010. na nacionalno reprezentativnom uzorku od 402 građana.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here