Praline – Najslađe moje

106

praline-ftdZa koji dan će Valentinovo. Sredina veljače, osim maškarama, poznata je i po danu zaljubljenih, koji se kod nas počeo obilježavati u devedesetima, u paketu uvoznih „demokratskih“ obilježja zapada.

Hrvati se brzo privikoše na svetog Valentina, a još i više na prigodne večere, romantična druženja i intimne trenutke povodom toga dana. A džentlmenski je damu darivati, i romantično. Što je vaš izbor ove godine? Nemojte previše odugovlačiti s izborom, ostalom vam je svega nekoliko dana.

Neovisno o tome što vaša izabranica ili izabranik preferiraju, klasnoj čokoladi, bombonijeri ili pralinama uistinu malo tko može odoljeti. Meni se čini da je izbor prave bombonijere ili pralina sigurniji čak i od cvijeća ili parfema (osobno sam iskusio kako buket koji meni izgleda lijepo ne mora nužno impresionirati ljepši spol, ali se ne sjećam ravnodušne reakcije na praline).

Bombonijera. Riječ koja me asocira na rođendane, obiteljske posjete i svečane trenutke. Radost kad odmotavši blještavi celofan nađeš onu s lješnjakom (osobno sam izbjegavao marcipan).
Pralina. E to je već noviji pojam, barem za nas koji smo djetinjstvo proveli u vremenima prije demokratskih promjena. Otkud to ime, na što se točno odnosi. Posudivši činjenice s coolinarika.com stranice, prenosim dvije verzije nastanka tog čokoladnog užitka. Prema jednoj ih je osmislio njemački kuhar grofa Du Plessis-Praslinea, ministar francuskog kralja Ljudevita XVI. Navodno je on na nekom banketu poslužio pržene orahe i bademe presvučene karamelom nazvavši ih u čast svog grofa praslinama. Druga, vjerojatnija verzija, veli da su nastale 1912., kao kreacija belgijskog ljekarnika Jeana Neuhausa, majstora u spravljanju apotekarskih bombona. A popularnost im je pogotovo porasla kad ih je njegova žena upakirala u elegantne kartonske kutijice.

Premium proizvod različitih oblika i punjenja
Prema definiciji u kategoriju pralina uključene su mali čokoladni bomboni i čokoladice različitih oblika i punjenja (krema, lješnjak, alkohol, marcipan…), od istog tipa čokolada ili različitih. Najčešće su pakirane u kutije, ali ih nalazimo i u limenkama i vrećicama. Uključene su i ona pakiranja u kojima se zajedno s pralinama nalaze bomboni ili drugi tipovi čokolada, kao i veća pakiranja mini čokoladnih prutića.
Nisu uključene čokoladne table, čokoladni prutići (pojedinačno pakirani, poput Marsa), čokoladne dražeje (npr. Smarties, M&Ms…), čokoladne vafle kao ni čokoladne za dijabetičare.

Nakon što smo ovako definirali kategoriju, valja reći da je krizna godina ostavila traga na konditorskoj industriji u Hrvatskoj. Volumeni prodaje padaju u svim kategorijama i segmentima (izuzev čokolada za kuhanje, što eventualnu samo potvrđuje utjecaj krize!), a praline su „stradale“ više od svih. Logično, jer upravo su praline „premium“ proizvodi. U proteklih je godinu dana (od prosinca 2008. do studenog 2009.) u Hrvatskoj prodano 1285 tona pralina vrijednih 1,6 milijuna kuna kroz kanale pokrivene Nielsenovim mjerenjem maloprodaje (nisu uključeni cash&carry, diskonteri i bombonijere), što to je količinski 19% , a financijski 17% manje nego u istom razdoblju lani.
Iako je početak teksta nadahnut Valentinovom, za prodaju pralina ipak je najvažniji prosinac, mjesec darivanja. Po važnosti su podjednaki veljača i ožujak ili travanj (u ovisnosti o tome kad pada Uskrs), dok se najmanje prodaju tijekom ljeta.

slide210Prema tipu pakiranja prednjače one u četvrtastim kutijama – 78% od ukupno prodanih količina tijekom prošle godine. Desetina prodaje odnosi se na praline u vrećicama, a 11% na „ostale“ oblike pakiranja – kutije različitih oblika (npr. u obliku srca, stošca ili drugih maštovitih kreacija) te mini pakiranja impulsnog tipa (s 3 ili 4 komada). Preostalih 1% su praline u limenkama.
Po gramaturi najviše ih je u razredu od 101 do 250 grama – 57% od ukupno prodanih količina. Slijede ih pakiranja 251-400 g s 20%, zatim mala pakiranja do 100 g s 12%, dok velika pakiranja preko 400 g čine 11%. Uz napomenu da mala pakiranja do 100 g bilježe najmanji pad prodaje u odnosu na ostala pakiranja.
Vrijedi još spomenuti da praline s alkoholnim punjenjem čine 8% kategorije i bilježe velik pad prodaje.

Perjanice hrvatskog tržišta pralina su Kraš (Bajadera, Griotte, Fontana, Dorina, Harmony, Fantazija, Kraš 1911, Novela, Pozdrav iz Hrvatske…) i Ferrero (Raffaello, Rocher, Rondnoir, Kinder, Mon Cheri, Prestige, Pocket Coffee, Collection…). Značajni su Storck (Merci, Toffifee) i Kraft (I Love Milka, Milka, Mirabell Mozart), a prisutni su i Kandit (Kandit, Cvijeće, Saga, For You…), Vitaminka (Atlantis) te  Zvečevo (Claudia, Clementina, Samo ti, Volim te…) Udio privatnih robnih marki je oko 10% (količinski, vrijednosni je oko 4%).

slide38Prodaja pralina najviše se odvija u supermarketima (301-2500 m2) – 39% u proteklih godinu dana. Kroz velike trg.mj.robe (101-300 m2) prodano je 21%, kroz srednje trg.mj.robe (41-100 m2) 19%, kroz hipermarkete (preko 2501 m2) 14%, a kroz male trg.mj.robe (do 40 m2) 5%. Putem benzinskih postaja prodano je još 2% kategorije, te 1% putem kioska.

Unatoč tome što im prošla godina nije išla na ruku, pralinama se smiješi lijepa budućnost (barem iz potrošačkog kuta). Nekoć su se bombonijere kupovale prilikom odlaska u goste ili za doktora. Danas višestruko veći izbor pralina, koje svojim maštovitim pakiranjima i nepcu neodoljivim kombinacijama okusa, pridobivaju nove kupce i potiču njihovu kombinaciju u svim prilikama. Jest da će im prodaja prigodno skočiti oko Božića i Valentinova, no sve češće će se moderni potrošač „nagraditi“ slasnom čokoladnom delicijom i bez posebnog povoda.

Kategoriju analizirao: Ivan Junaković
Voditelj odjela za odnose s klijentima
nielsen_logo-40-small

Slatka priča iz Makedonije

Recite nam nešto više o ponudi vaših proizvoda, koja su pakiranja i vrste najpopularnije?
Interesantno je da je upravo s pralinama Vitaminka – Prilep počela svoju uspješnu “slatku” priču. Točnije 1996 godine je iz proizvodnje prvi put izašao naš još uvijek najpoznatiji brend u kategoriji pralina, ali i u čitavom slatkom programu, ATLANTIS – čokoladne morske školjke ili kako glasi njegov točan naziv: Desert od bijele čokolade i čokolade punjen s lješnjak kremom. Naravno, s ciljem usavršavanja kvalitete i povećavanja atraktivnosti pakiranja od tog perioda učinjeno je nekoliko izmjena te se ATLANTIS na hrvatskom i svjetskom tržištu danas može pronaći u sljedećem asortimanu: Atlantis Dark i Blank od 200, 230, 345 i 1900 grama.

Drugi naš artikal u kategoriji pralina je DIONA – praline s cijelim lješnjakom 205 g., proizvod za koji smatramo da je ponos naših tehnologa i dizajnera, ali proizvod pred kojim je period dokazivanja na tržištu.

Koji su razlozi uspjeha vaših proizvoda na tržištu?
Uspjeh je kombinacija: izvanrednog okusa, atraktivnog dizajna, konkurentne cijene i dobre distribucije. Moram naglasiti da je uspjeh ATLANTISA na Hrvatskom tržištu velikim dijelom zasluga našeg ekskluzivnog uvoznika i distributera za ATLANTIS za područje Republike Hrvatske tvrtke “Friva AB Galeb” – Zagreb, s kojom već desetak godina uspješno surađujemo i koja je izvanredno instalirala ovaj proizvod u prodajnoj mreži i poduzela sve aktivnosti da se proizvod razvije i izgradi svoj status na tržištu.

Kako pozicionirate vaše proizvode na tržištu?
Program ATLANTISA može se naći u kompletnoj hrvatskoj maloprodajnoj mreži i to je jedan od naših najzastupljenijih proizvoda. Karakteristično je za ATLANTIS da pored toga što ga potrošači prepoznaju kako poklon proizvod, što je karakteristika čitave ove kategorije, da se poprilično kupuje i za osobnu konzumaciju što nas još više raduje.

Ljupčo Veleski, Vitaminka – Prilep, voditelj prodaje za Hrvatsku

dkfjkdjfkj

Lider na tržištu premium pralina
lklkl
Predstavite nam ukratko Dupin i ponudu vaših proizvoda.
Dupin je kroz svoju maloprodaju DELIIICIJE lider na tržištu premium pralina. U premium kategoriji jako dobro prodajemo praline u rinfuzi a isto tako i velika luksuzna pakiranja od 300 g do 800 g. U DELIIICIJAMA kupci traže posebne vrste pralina koje ne mogu naći nigdje drugdje za poklone svojim voljenima ili za poslovne poklone. Kupci su sigurni da će s tim poklonima biti posebni i da visoka kvaliteta proizvoda garantira naklonost primatelja.

Samo s Merci i Toffifee držimo 10% tržita ali to je veleprodaja i maloprodaja, tu je još i 1% koji drži Lindt, a Dupin  vjerovatno drži još oko 0,5% tržišta sa svojim premium brendovima koje plasira kroz DELIIICIJE i druge maloprodajne lance.

Koje su novosti u kategoriji, planirate li skoro određene marketinške akcije?
Svi naši dobavljači redovito na tržište plasiraju nove proizvode koji svojim dizajnom i kvalitetom očaraju tržište. Tako smo nedavno na tržište plasirali praline u obliku zlatnih poluga, praline od najfinijeg nugata znakovitog naziva La perla di Torino, praline punjene Jack Daniels-om, Remy Martin-om, Grand Marinier-om, šampanjcem i ostalim poznatim pićima. Jedne od, kupcima, najomiljenijih pralina su Lindor kugle koje u čokoladnoj školjki imaju meko čokoladno punjenje. Lindt je nedavno na tržište izašao sa serijom novih pralina koje su punjene muss kremom od bijele, mliječne i tamne čokolade, zatim punjene creme brulle kod nas poznatije kao rožada te konačno sa tiramisu kremom.
Kao i svi u ovoj branši spremno dočekujemo Valentinovo i i Uskrs tako da ćemo u to vrijeme imati niz marketinških aktivnosti.

Branislav Kurtović, DUPIN d.o.o., direktor

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here