Privedeni čelni ljudi ‘Đakovštine’

15

Zbog istrage o nestanku žita, osječko-baranjska policija privela je sedam osoba iz tvrtke Đakovština. Neslužbeno se doznaje da su među privedenima predsjednik uprave Mijo Matić i član uprave Paško Gašpar. Navodno su privedeni zbog istrage o zloporabi položaja i ovlasti i drugih kaznenih djela.

Privođenje Mije Matića
Privođenje Mije Matića

Navodno će tijekom dana neki od njih biti privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Osijeku.Državno odvjetništvo već se nekoliko dana bavi proučavanjem dokumentacije Đakovštine d.d. u stečaju kako bi se utvrdilo gdje je nestalo 2000 tona pšenice i 1000 tona kukuruza. Seljaci su prošlog ljeta i jeseni predali žito, kukuruz, suncokret i soju u silose, no urod je netragom nestao. Đakovština im duguje oko 15 milijuna kuna. U vlasničkoj strukturi država ima 32% dionica.

Odgovorni za krađu neplaćene robe iz silosa tako su pokrali i seljake i državu. Seljaci traže da im se iz proračuna Republike ili Ministarstva plate njihova potraživanja. Seljaci su nedavno prosvjedovali zbog svega, a najavili su i veće prosvjede ako im se ne isplati novac i ne utvrdi tko je odgovoran.Stečajni postupak u Đakovštini pokrenut je 19. siječnja, a tvrtka je dulje od godinu dana u blokadi. Postavlja se pitanje – koja su stvarna dugovanja Đakovštine (a prepostavlja se da mogu biti 430 milijuna i više). Radnicima od listopada nisu isplaćene plaće. (www.hrt.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here