Radnici osječke Pivovare nastavili sa štrajkom

7

osjecko-pivo-400Radnici Pivovare Osijek, okupljeni u Hrvatskoj udruzi sindikata (HUS) kao većinskom sindikatu u tvrtki, nastavili su jučer započeti štrajk, a Uprava tvrtke podignula je tužbu kojom štrajk pokušava proglasiti nezakonitim, izvijestio je danas osječko-baranjski Županijski ured HUS-a.

Voditelj toga ureda Bruno Horvat rekao je Hini kako smatra da je tužba Uprave neutemeljena jer postoji zaključak miritelja da je proces mirenja sindikata i Uprave propao, a to je zakonska osnova za pokretanje štrajka. Potvrdio je da će sindikat poštovati sudsku presudu i spreman je prekinuti štrajk u slučaju da ga sud proglasi nezakonitim, kao i ako se s poslodavcem u međuvremenu potpiše kolektivni ugovor.

Horvat je osudio najave Uprave da će pokušati dovesti zamjenske radnike kako bi pokrenula proizvodnju ako bi se štrajk odužio, kazavši kako će se radnici Pivovare tome odlučno suprotstaviti i braniti svoja radna mjesta.

Podsjetimo, HUS je organizirao štrajk nakon neuspjelog pokušaja kolektivnog pregovaranja, a većinskom vlasniku i direktoru Ivanu Komaku prigovaraju da novim katalogom radnih mjesta pokušava oko 100 radnika proglasiti viškom, te da unatoč pozitivnom poslovanju i povećanju dobiti planira smanjiti plaće i do 30 posto. Uprava je jučer opovrgnula optužbe HUS-a, te je u međuvremenu potpisala kolektivni ugovor s predstavnicima manjinskog Sindikata poljoprivrede.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here