Radnici osječke Pivovare prijete štrajkom

28

osjecko-pivoRadnici osječke Pivovare održali su danas skup pred ulazom u tvrtku, nakon što Uprava nije dopustila predstavnicima Hrvatske udruge sindikata (HUS) ulazak na najavljeni skup radnika u prostorijama poduzeća.

Voditelj Županijskog ureda HUS-a Bruno Horvat izjavio je novinarima kako ih je na ulazu u tvrtku dočekala obavijest da čelnicima HUS-a nije dopuštena nazočnost na skupu radnika, nakon čega su radnici odlučili već najavljeni skup održati pred ulazom u poduzeće.

Namjeravali su obavijestiti radnike o očitovanju Državnoga odvjetništva, koji je na traženje Radničkog vijeća izvijestio o kaznenim postupcima pokrenutim protiv direktora i većinskog vlasnika Ivana Komaka koji je, tvrdi Horvat, na prethodnom skupu radnika ustvrdio kako se protiv njega ne vodi nikakav postupak.

Protiv Komaka podignuto je 11 kaznenih prijava, među ostalim za prijevaru u gospodarskom poslovanju, sklapanje štetnog ugovora i pronevjeru, a Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) upućen je zahtjev za utvrđivanje vlasništva. Sve to radnici trebaju znati, kaže Horvat.

Ako postupak mirenja s Upravom oko novog kolektivnog ugovora ne završi uspješno, u roku pet radnih dana radnici Pivovare počet će štrajk, najavio je Horvat. Ustvrdio je da direktor Komak pokušava poništiti odredbe starog kolektivnog ugovora i uvođenjem novih pravilnika ukinuti veliki broj radnih mjesta. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here