Štrajk u osječkoj Pivovari

12

osjecko-svijetlo-pivo-400Voditelj županijskog ureda HUS-a Bruno Horvat izjavio je novinarima kako se protive prijedlogu uprave po kojem bi se radnicima smanjile plaće za 1000 do 1500 kuna te novom katalogu radnih mjesta po kojim bi, kako je ustvrdio, oko sto radnika bilo proglašeno viškom

Radnici osječke Pivovare okupljeni u Hrvatskoj udruzi sindikata (HUS) u srijedu ujutro su, nakon neuspjelih kolektivnih pregovora i procesa mirenja s upravom, počeli najavljeni štrajk.

Voditelj županijskog ureda HUS-a Bruno Horvat izjavio je novinarima kako se protive prijedlogu uprave po kojem bi se radnicima smanjile plaće za 1000 do 1500 kuna te novom katalogu radnih mjesta po kojim bi, kako je ustvrdio, oko sto radnika bilo proglašeno viškom.

Za smanjivanje plaća i otpuštanje radnika nema gospodarskog opravdanja jer se dobit tvrtke povećala, rekao je Horvat.

Najavio je da će štrajk trajati dok se ne potpiše kolektivni ugovor kojim će se zadržati dosadašnja prava radnika.

Uprava Pivovare u utorak je potpisala kolektivni ugovor, ali sa sindikatom PPDIV-a, a Horvat je zapitao koga može obvezivati ugovor koji je, kako je rekao, “potpisan s manjinskim sindikatom”.

Socijalnog dijaloga između sindikata i direktora i većinskog vlasnika Pivovare Ivana Komaka nema već godinama, istaknuo je Horvat.

Kazao je i da je Upravni odbor Hrvatskoga fonda za privatizaciju u utorak odlučio tužbom osporiti Komakov vlasnički udjel od 48 posto te ustvrdio da, po spoznajama HUS-a, Komak nije vlasnik većinskog udjela od 88 posto kao što se predstavlja.

Direktor Ivan Komak izjavio je novinarima kako nema razloga za štrajk jer je kolektivni ugovor potpisan s PPDIV-om, a opovrgnuo je optužbe HUS-a o višku radnika.

Otkaza neće biti, ali će po novom katalogu biti određene preraspodjele radnih mjesta, a radnicima se nude i stimulativne otpremnine do 108.000 kuna, rekao je Komak.

U Pivovari Osijek i dvije tvrtke kćeri ukupno je zaposleno oko 220 radnika. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here