UniCredit potvrđuje da Agrokor ima novac za Mercator

26

agrokor-mercator-ftdSadržaj pisma dokazuje kako je Agrokor u početnoj fazi prikupljanja neobvezujućih ponuda već osigurao financijsku konstrukciju za preuzimanje

Predstavnici osam slovenskih i stranih banaka koje posjeduju 36 posto dionica trgovačkog lanca Mercator u petak su trebali razgovarati o prispjelim ponudama za prodaju svojih udjela u sklopu prikupljanja neobvezujućih ponuda. Istodobno, slovenski su mediji taj dan već otvorili s komentarima kako je nastavak postupka upitan jer, navodno, ponudama nisu bile zadovoljne dvije banke u većinskom vlasništvu države. Prema neslužbenim informacijama koje je prenio ljubljanski Dnevnik “prodaja Mercatora je sve manje vjerojatna”, a ta je konstatacija dijelom utemeljena na izjavi predsjednika uprave Nove ljubljanske banke (NLB) Bože Jašoviča koji je rekao kako sumnja da će se njegova banka i Banka Celje, u većinskom vlasništvu države, koje su vlasnice 15 posto Mercatorovih dionica, odlučiti za prodaju, iako konačnu odluku o tome još nisu donijeli. Prema prvim izjavama nakon sastanka bankara čini se da će prednost imati financijski, a ne strateški investitor, što znači da Agrokor ispada iz igre.

Izvan konzorcija
Te dvije banke formalno nisu u konzorciju banaka nego su mu se pridružile u postupku prikupljanja ponuda preko tvrtke Arkas koju su angažirale UniCredit, Gorenjska banka, Abanka, NKBM, Banka Koper i Hypo Alpe Adria, podsjeća list. “Postupak prodaje svog udjela vodimo samostalno, a ne s ostalim bankama koje predvodi UniCredit”, izjavio je Jašovič koji je uz to komentirao i kako “pristigle ponude baš i nisu najsjajnije” što je, pak, u direktnoj kontradikciji s napisima koji se pozivaju na neke druge izvore kako su ponude nerealno visoke. Istodobno, Dnevnik je objavio faksimil dokumenta-pisma koje je Ivici Todoriću stiglo iz UniCredita koje dokazuje da je ponudu dao i hrvatski Agrokor, a koje zapravo predstavlja neki oblik garancije ove bankarske grupacije da će u suradnji s drugim bankama financijski poduprijeti Agrokor u ovoj operaciji. “Banke će Agrokoru osigurati preostala potrebna sredstva za realizaciju kupnje svih 100 posto udjela u Mercatoru” – piše u pismu. I dok bi se objava ovog dokumenta, ukoliko se dokaže da je iscurila s Agrokorove strane, mogla iskoristiti za diskvalifikaciju koncerna iz utakmice, a dojam je da se u slovenskoj javnosti upravo to i čeka, hrvatski stručnjaci smatraju kako je objava pisma samo pokazna vježba kako se velike utakmice često znaju prljavo igrati.

Inicijalna faza
Iako, smatraju, njegov sadržaj samo dodatno ide u prilog Agrokoru jer dokazuje kako je hrvatska kompanija već u inicijalnoj fazi procesa, u kojoj se tek prikupljaju neobvezujuće ponude, osigurala financijsku konstrukciju dostatnu za privođenje kraju postupka preuzimanja- dakle, do faze objave javne ponude za otkup preostalih dionica. UniCredit je ljubljanskom Dnevniku i službeno potvrdio kako podupire Agrokorovu kupnju Mercatora te da bi prema dogovoru, Agrokor vlastitim novcem financirao polovinu troška kupnje 36,3 posto dionica, a ostatak bi posudio konzorcij banaka.A kako je s objavom informacije da je Agrokor u ovoj fazi dao najbolju ponudu, fronta otpora u slovenskoj javnosti prema hrvatskom koncernu naglo ojačala, tamošnji mediji spekuliraju da će Todorić i zaobilazno pokušati ojačati svoju poziciju. Tako navode kako je UniCredit posljednjih dana najaktivniji kupac Mercatorovih dionica na Ljubljanskoj burzi. U Agrokoru, na sve to, običajeno, nemaju nikakav komentar.  (Poslovni.hr)

NESLUŽBENO
Po dionici 195 eura?
Iako nije poznato koliku premiju na tržišnu cijenu nudi Todorić, iz slovenskih izvora neslužbeno se govori o 195 eura po dionica. Vrijednost ponuđenog paketa tada iznosi više od 276 milijuna eura. Prema zadnjoj cijeni na burzi (169,5 eura po dionici) u petak 12.veljače, vrijednost 36 postotnog paketa koji se prodaje iznosila bi oko 240 milijuna eura. Ako je točna informacija da bi Agrokor svojim novcem financirao vrijednost polovice paketa, prema trenutnoj tržišnoj cijeni to implicira da bi Agrokor između 120 i 140 milijuna eura osigurao iz vlastitih sredstava.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here