dm najpoželjniji poslodavac u 2010.

140

dm-ftddm je prema istraživanju portala MojPosao postao najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj u 2010. godini, te je tako prekinuo petogodišnju dominaciju T-HT Grupe

Prema istraživanju portala MojPosao tvrtka dm-drogerie markt najpoželjniji je poslodavac u Hrvatskoj u 2010. godini. dm je nakon petogodišnje dominacije T-HT Grupe zauzeo prvo mjesto sa 7,6 posto glasova, a ta je tvrtka u roku od 3 godine od pojavljivanja među prvih 50 najpoželjnijih tvrtki zasjela na prvo mjesto ljestvice.

T-HT Grupa je i dalje na visokom drugom mjestu sa 6,6% glasova, dok se Agrokor nalazi na trećem mjestu s 4,3% glasova, ispred Vipneta koji se ove godine nalazi na četvrtom mjestu s 3,4% glasova.
dm1U odnosu na prošlu godinu Zagrebačka banka je napredovala za dva mjesta i nalazi se na 5. mjestu, dok je INA nazadovala za dva mjesta te se ove godine nalazi na 6. mjestu. Hrvatska Elektroprivreda (HEP) je također nazadovala za dva mjesta pa se ove godine nalazi iza Privredne banke Zagreb koja je od prošle godine napredovala i nalazi se na 7. mjestu. U odnosu na prošlu godinu jedino je Pliva zadržala istu poziciju te se i ove godine nalazi na 9. mjestu. U prvih deset najpoželjnijih tvrtki ove je godine po prvi puta ušla i Atlantic Grupa koja je zauzela 10. poziciju.

* Za poslodavce označene sa ‘*’ ne postoji statistički značajna razlika u poretku tog poslodavca i sljedećeg poslodavca. Unatoč razlici u postotku bodova, ta razlika je premala da bi imala utjecaj na poredak.  Izvor: MojPosao.net.

Tvrtke koje su najviše porasle u očima ispitanika su Lidl koji se ove godine pojavio na 18. mjestu, zatim Končar koji se popeo na 20. mjesto te Hrvatska narodna banka (HNB) koja se ove godine nalazi na 16. mjestu.

Presudni razlozi atraktivnosti poslodavaca prvog izbora su vodstvo u sektoru i prilika za napretkom u struci koji su najvažniji za 44%, odnosno 43% ispitanika, slijedi sigurnost koja je najvažnija za 39% ispitanika te ukupni image u poslovnom svijetu koji je presudan za 38% ispitanika. Unatoč uvriježenom mišljenju da je visina plaća glavni razlog atraktivnosti nekog poslodavca, s poslodavcima prvog izbora to nije slučaj jer su visina plaće i ostale materijalne beneficije presudan faktor za svega 32% ispitanika, dok su od materijalnih beneficija važnije karakteristike kao što su socijalna odgovornost poslodavca te harmonični odnosi na radnom mjestu.

Ispitanicima kojima je DM poslodavac prvog izbora, presudan faktor za odabir tog poslodavca je visina plaća i ostale materijalne beneficije. T-HT Grupa i Agrokor atraktivni su prvenstveno zbog vodstva u sektoru, Vipnet je atraktivan poslodavac zbog vodstva u sektoru i prilike za napredak u struci, a Zagrebačka banka je atraktivna ispitanicima prije svega zbog prilike za napredak u struci.
Najatraktivnije tvrtke za muškarce su T-HT Grupa, zatim Agrokor i Vipnet, dok je za žene najatraktivniji poslodavac DM, kojeg slijede T-HT Grupa te također Agrokor i Vipnet.

Presudni razlozi atraktivnosti poslodavaca za muškarce su vodstvo u sektoru, prilike za napredak u struci te ukupni image u poslovnom svijetu, dok je ženama najvažnija prilika za napredovanja u struci, sigurnost radnog mjesta i vodstvo u sektoru. Sigurnost radnog mjesta, socijalna odgovornost tvrtke, harmonični odnosi na radnom mjestu te visina plaće ženama su važnije karakteristike nego muškarcima.

Istraživanje o poslodavcima prvog izbora provedeno je na uzorku od preko 2.000 ispitanika tijekom veljače, a povodi se šestu godinu za redom. (Banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here