DZS: Pad potrošnje usporio na 8,5 posto

36

Promet od trgovine na malo u siječnju bio nominalno za 29,6, a realno za 8,5 posto manji nego u istom mjesecu lani

potrosnja-potrosaciPromet od trgovine na malo u Hrvatskoj u siječnju je realno smanjen za 8,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je manji pad od očekivanja, ali i nastavak negativnog trenda koji traje već 16 mjeseci.

Državni zavod za statistiku objavio je u srijedu da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u siječnju bio nominalno za 29,6, a realno za 8,5 posto manji nego u istom mjesecu lani.

To predstavlja usporavanje pada, s obzirom da je u prosincu prošle godine pad iznosio 12,1 posto. To je ujedno i manji pad nego što se očekivalo.

Šest makroekonomista, koje je anketirala Hina, procjenjivalo je da je u siječnju u odnosu na isti lanjski mjesec pad prometa u trgovini na malo iznosio između 7,5 i 11 posto. U prosjeku su očekivali pad od 10,4 posto.

“Usporavanje pada u trgovini na malo na 8,5 posto siromašan je rezultat, imajući u vidu slabi bazni efekt. Inače, sve je očitije daljnje pogoršanje kupovne moći, zbog realnog pada plaća i prilagodbe kućanstava. Potrošačka potražnja je pod pritiskom i zbog galopirajuće nezaposlenosti. Stopa nezaposlenosti dosegnula je u siječnju 17,7 posto, što je za 3,3 postotna boda više nego u siječnju lani, a podaci o slobodnim radnim mjestima pokazuju da se poboljšanje ne može očekivati tako skoro. Omjer onih koji traže posao i slobodnih radnih mjesta dosegnuo je u siječnju rekordnu razinu. Stoga i u ovoj godini očekujemo pad potrošnje, za otprilike 3 posto”, kaže Hrvoje Stojić, voditelj odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

DZS je podatak o prometu na malo objavio nešto ranije nego prethodnih godina, radi postizanja potpune usklađenosti s regulativom Eurostata. Stoga iz DZS-a napominju da će, zbog kratkoga roka i mogućih naknadnih korekcija podataka, za dva tjedna objaviti revidirane i detaljne pokazatelje. Iz objavljenih indeksa nisu uklonjeni sezonski i kalendarski utjecaji. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here