Hrvoje Štorga, Mercator-H: U Hrvatsku ove godine ulažemo 25 milijuna eura

77

hrvoje-storga-ftdU regiji jugoistočne Europe Mercator ove godine očekuje rast prihoda od devet posto, unatoč otežanim uvjetima. U planu je gradnja još četiri prodajna mjesta, a najveći od njih otvara se u Rovinju

Slovenski Mercator, nakon preuzimanja Getroa krajem prošle godine, ima 10 posto hrvatskog tržišta, a u godini velikog pada trgovina nastavlja ovdje svoje širenje. O tim trendovima govori Hrvoje Štorga, predsjednik Uprave Mercator Hrvatska, koji je od prošle godine na čelu te tvrtke.

Kako teče proces spajanja s Getroom?
– Obavljene su opsežne inventure, police su popunjene i Getro je počeo raditi pod svojom novom matičnom kompanijom, ali s istim konceptom poslovanja i pod istim brandom. Kao i do sada, jasno će se razlikovati koncept Mercatora od Getroa; u Mercatoru se nudi bogat asortiman proizvoda s brojnim premium brandovima uz konkurentne cijene, visoka razina usluge i ugođaja kupnje, dok u formatu Getroa nudimo širok asortiman kvalitetnih proizvoda, diskontne cijene i akcijske ponude. Dobili smo i 1500 novih zaposlenika pa Mercator sada ukupno ima 4500 zaposlenih.

Kako je poslovao Mercator-H u prošloj godini?
– Ukupni prihodi Mercatora na tržištu Jugoistočne Europe (Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Bugarska, Albanija) u 2009. godini iznosili su 899 milijuna eura, pri čemu je Hrvatska sudjelovala sa 35 posto. Ove godine na razini Grupe očekujemo 2,75 milijardi eura prihoda od prodaje te 21,9 milijuna eura čiste dobiti. Mercator se na vrijeme prilagodio novonastaloj situaciji te je brojnim akcijama i stalnim širenjem ponude privatne marke izašao u susret svojim kupcima. Za 2010. godinu u regiji planiramo rast prihoda za 9 posto u odnosu na 2009. kroz razvoj maloprodajne mreže, prilagodbu ponude, troškovnu racionalizaciju i razvoj kompetencija zaposlenika. Investicije će u 2010. godini za Mercator-H iznositi 25 milijuna eura prvenstveno namijenjenih gradnji oko 9 tisuća m2 novih prodajnih površina, odnosno otvorit ćemo četiri nova prodajna centra, a najveći je TC u Rovinju (4000 m2) čije se otvorenje planira u trećem kvartalu 2010.

Vode li se progovori s još nekim potencijalnim trgovcem oko povezivanja, spominjao se Kerum?
– Mercator grupa najveći je regionalni trgovački lanac i kao takav otvoren je za razgovore oko suradnje jer uvijek tražimo priliku za dodatni razvoj poslovanja. No, u ovom trenutku naš je osnovni fokus snažiti drugu poziciju po tržišnom udjelu u hrvatskoj maloprodaji i ostvarivati planove za 2010. godinu.

S obzirom na pad potrošnje što očekujete u Hrvatskoj?
– Zbog recesije potrošačke navike su se promijenile i neće se tako skoro vratiti na staro. I dalje će lanci ulagati u dodatna sniženja i širenje asortimana trgovačkih marki, kao i u nagrađivanje lojalnosti kupaca. S druge strane, i međusobni odnosi trgovaca, dobavljača i proizvođača su se promijenili: zajednički se mora snositi odgovornost za uspjeh prodaje. Mercator se odriče dijela profita i snosi svoj dio tereta na leđima maloprodaje; stimulaciju opće potrošnje. Istraživanja pokazuju da se kupcima vraća optimizam. (Jutarnji.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here