King Sturge: Skladišni prostori u Zagrebu najskuplji u CEE regiji

106

skladiste-ftdProsječna zakupnina novog skladišnog prostora u Hrvatskoj je 75 eura godišnje po četvornom metru, dok u Beogradu iznosi 48 eura, a u Varšavi i Budimpešti 42 eura, pokazuju podaci iz novog izvješća konzultantske tvrtke za nekretnine King Sturge

Prosječna godišnja renta suvremenog skladišnog prostora u Zagrebu viša je i preko 50 posto od zakupnina u većini zemalja Srednje i Istočne Europe, dok potražnja za novim skladišnim prostorima od početka krize stagnira i lani je gotovo u potpunosti bila oslonjena na sektor maloprodaje odnosno velike trgovačke lance poput Spara, Metroa i Mercatora. Pokazuju to podaci 9. izvješća konzultantskog ureda za nekretnine King Sturge ‘Europsko tržište industrijskih nekretnina’, koje donosi pregled kretanja tržišta industrijskih i logističkih nekretnina u Europi za 2010. godinu i nakon nje. Tako je prosječni godišnji iznos zakupnine novih, velikih skladišnih prostora u Zagrebu trenutno 75 eura po četvornom metru, dok je godišnja renta novog skladišta u Beogradu i Bratislavi 48 eura, u Varšavi i Budimpešti 42 eura, u Pragu 57 eura, u Bukureštu 51 euro, a u Sofiji 60 eura.

“U Hrvatskoj su skladišni prostori skuplji zbog većih troškova radne snage, skupih građevinskih materijala i zato što nema konkurencije stranih izvođača radova i developera, kakva postoji primjerice u Poljskoj i Češkoj”, komentira za www.banka.hr Siniša Dadić, stariji konzultant hrvatskog ureda King Sturgea. On dodaje kako je, za razliku od skupih logističkih zakupnina u Hrvatskoj, stopa povrata (yield) za nove skladišne prostore u Zagrebu od 9 posto slična očekivanim prinosima investitora i na drugim istočnoeuropskim tržištima.

Kako se zaključuje u izvješću “ponuda suvremenih skladišnih prostora u Hrvatskoj na nižoj je razini od potražnje, a očekivanja su da će u srednjoročnom razdoblju glavni pokretač potražnje i dalje biti rast maloprodajnog sektora”. Koliko je tržište industrijskih i logističkih nekretnina zamrlo u krizi, pokazuje i podatak da u 2009. nije bilo niti jedne veće investicije u nove skladišne prostore. Većina skladišnih prostora na području Zagreba još uvijek je u vlasništvu tvrtki korisnika, a vjerojatnost za nove investicije u ovom trenutku je ograničena, navodi se u izvješću konzultantske tvrtke. Naime, obzirom na trenutnu slabost domaćeg financijskog tržišta i manjak izvora kreditiranja, nagli preokret u investicijskim aktivnostima malo je vjerojatan.

U većini europskih zemalja, pak, s povratkom gospodarskog rasta, potražnja korisnika skladišnih prostora doživjet će skroman opravak tijekom godine, procjenjuju analitičari King Sturgea. Ističu kako će potražnja europskih investitora ostati fokusirana na prvoklasne nekretnine, no zbog izražene oskudice odgovarajućih projekata investitori već pokazuju spremnost na kompromis kada je riječ o duljini zakupa i financijskoj snazi zakupnika, pa čak i lokaciji.

No, nekretnine niže kvalitete očekuje još jedna teška godina. Iz King Sturgea predviđaju da bi skrivena potražnja i konstantan nedostatak adekvatnih logističkih nekretnina mogli sniziti stope prinosa u prvom dijelu 2010. na većini europskih tržišta, unatoč nepouzdanosti potražnje od strane korisnika. Naime, apetit za industrijskim odnosno logističkim projektima početkom 2010. počeo se na europskim tržištima povećavati, naročito kad je riječ o velikim logističkim centrima i portfeljima, ali još uvijek je prisutan manjak kvalitetnih projekata koji se očekuju na tržištu. (Banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here