Konferencija “e-biz2010”

131

Uvođenje elektroničkog poslovanja (e-poslovanja) na svim razinama gospodarstva i javne uprave od prioritetnog je značaja za razvoj gospodarstva jer ono smanjuje troškove poslovanja, doprinosi uštedama, stvara veću dodanu vrijednost u gospodarstvu te ima niz drugih pozitivnih učinaka kao što je smanjenje sive ekonomije i minimaliziranje korupcije.

Ema Culi
Ema Culi

Istaknula je to ravnateljica Uprave za trgovinu i unutrašnje tržište Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Ema Culi otvarajući danas 9. međunarodnu konferenciju o elektroničkom poslovanju “e-biz2010”.

Culi je kazala kako na razini ukupnog nacionalnog gospodarstva elektroničko poslovanje jača unutarnje tržište, pospješuje umrežavanje i povećava konkurentnost gospodarstva te utječe na djelotvornost javnog sektora.

Kao neke od najvažnijih mjera za brže i jednostavnije uvođenje elektroničkog poslovanja, a koje Ministarstvo planira provesti ove godine, izdvojila je održavanje, razvoj i javno objavljivanje sustava normi i specifikacija za e-poslovanje, projekt infrastrukture za e-račun, osnivanje Nacionalnog vijeća za elektroničko poslovanje te izradu i donošenje nove strategije razvitka elektroničkog poslovanja u Hrvatsko za razdoblje 2011. do 2012. godine.

Sve navedeno preduvjet je za provedbu najznačajnijeg projekta, a to je uvođenje e-računa unutar gospodarstva i javne uprave, kazala je Culi i istaknula kako će se daljnjim razvojem elektroničkog poslovanja u Hrvatskoj postići znatne uštede na razini države i gospodarstva.

Tako se primjerice, temeljem usporednih podataka za Dansku i Hrvatsku, procjene očekivanih ušteda samo uvođenjem elektroničkog računa u javnom sektoru kreću od 40 do 54 milijuna eura godišnje, dok se temeljem podataka iz studije uštede od uvođenja elektroničkog računa u gospodarstvu procjenjuju na 850 milijuna eura godišnje.

Uvođenjem e-računa očekuju se značajne uštede u vremenu i financijskim sredstvima te je kao takav značajan i kao moguća antirecesijska mjera, kazala je Culi.

Ponovila je kako je e-račun najraširenija elektronička isprava u svijetu te ima središnju ulogu za razvitak elektroničkog poslovanja.

Konferencija o elektroničkom poslovanju “e-biz2010” održava se do 31. ožujka, a na konferenciji će se raspravljati i o tehnologijama potrebnim za realizaciju elektroničkih isprava (npr. elektronički potpis, elektronički dokumenti), arhiviranju i sustavima plaćanja itd. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here