Mercator ulaže 20 milijuna eura u Srbiju

54

mercator-srbija-ftdProšle godine Mercator je investirao u Srbiju 45 milijuna eura, pa je otvoreno više od 30.000 novih trgovačkih površina, a ove godine planira uložiti 20 milijuna eura i otvoriti više od 27.000 kvadrata novih trgovačkih površina

Slovenski trgovački lanac Mercator investirat će ove godine 20 milijuna eura u Srbiju i otvoriti više od 27.000 kvadrata novih trgovačkih površina, piše u četvrtak beogradski Blic.

Pomoćnica predsjednika Uprave za jugoistočnu Europu Stanka Čurović kaže da u Srbiji imaju lakši način za brže širenje kroz zakup trgovačkih površina. «To što smo vlasnici objekta olakšavajuća nam je okolnost, a inače i dugoročna strategija Mercator grupe je da monetizujemo nekretnine i da se zapravo trgovci bave trgovinom. Mi smo sada u stvari jedno poduzeće koje se bavi nekretninama jer dosta njih posjedujemo», rekla je za Blic Čurović.

Prošle godine Mercator je investirao u Srbiju 45 milijuna eura, pa je otvoreno više od 30.000 novih trgovačkih površina. «Osim pada tržišta, u Srbiji prošle godine došlo je do snažnog agresivnog razvoja diskontnih formata zbog toga što je kupovna moć pala i struktura potražnje je promijenjena», kaže Čurović.

Prema njenim riječima, najveća poteškoća za poslovanje u Srbiji je tečajni rizik jer kada su se pravili planovi za Srbiju tečaj je bio 95, a sada već dostiže 100 dinara za jedan euro.

Čirović kaže da se Srbija ozbiljno zalaže za stvaranje povoljnih uvjeta za strana ulaganja, radi na privlačenju, zadržavanju i širenju investicija.

Problemi s kojima se suočavaju strani investitori prilikom obnove i izgradnje objekata su ti što veliki broj objekata nije uknjižen, tako da je prijavljivanje radova u takvim objektima otežano. rocedura donošenja i izrade planske dokumentacije, koja je osnova za izdavanje građevinske dozvole, veoma je spora i duga. (Banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here