Nova strategija Marketinga za Njemačke prehrambene proizvode u Hrvatskoj i regiji

31

ahk-logoNjemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (DKIHK) je preuzela ulogu partnera za njemačka poduzeća koja su zainteresirana za hrvatsko tržište i obrnuto

Hrana i piće iz Njemačke imaju veliki međunarodni značaj. Slatki i slani prehrambeni proizvodi iz različitih regija Njemačke omiljeni su i raznoliki.

Na međunarodnoj razini posebno su traženi meso i proizvodi mesoprerađivačke industrije, mljekarski proizvodi, slatkiši i alkoholna pića iz Njemačke. Uz Austrijsko tržište, tržišta srednje i istočne Europe predstavljaju rastuća tržišta za njemačku prehrambenu industriju. „Food Made in Germany“ je na navedenim tržištima na dobrom glasu.

U 2008. godini u središnju i istočnu Europu Njemačka je izvezla prehrambenih proizvoda u vrijednosti 3,5 mrd. eura, od čega 57% u Češku i Mañarsku, dok je izvoz u Hrvatsku iznosio 202 mil. eura.

Bitni faktori uspjeha njemačkih prehrambenih proizvoda su visoka razina kvalitete, pozitivan imidž, dobar omjer cijene i kvalitete te privlačna prezentacije proizvoda i ambalaža. Pouzdanost njemačkih dobavljača cijenjena je širom svijeta. Međutim, svijest o visokoj razini kvalitete nije dovoljna da se prehrambeni proizvodi etabliraju na inozemnim tržištima. Za uspješan nastup na inozemnim tržištima potrebne su iscrpne informacije, zadovoljavanje različitih uvjeta i velika ulaganja.

Budući da je nakon ukidanja Centralnog društva za marketing njemačkih agrarnih proizvoda CMA početkom 2009. njemačkoj prehrambenoj industriji na značajnim ciljnim tržištima nedostajao važan partner, Savezno ministarstvo za prehranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača i Udruženje njemačkih industrijskih i trgovinskih komora DIHK surađivati će u budućnosti na odabranim inozemnim tržištima. Pri tome Njemačke inozemne trgovinske komore (AHK) preuzimaju savjetodavnu ulogu te vode brigu o njemačkim poduzećima iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora. Njemačka trgovinska komora u Austriji koordinira aktivnosti Njemačkih inozemnih komora u srednjoj i istočnoj Europi.

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (DKIHK) je preuzela ulogu partnera za njemačka poduzeća koja su zainteresirana za hrvatsko tržište. Obrnuto DKIHK pruža podršku hrvatskim poduzećima koja žele nastupiti na njemačkom tržištu ili surađivati s njemačkom prehrambenom industrijom. DKIHK raspolaže širokim spektrom informacija o oba tržišta te poznaje strukture trgovine. Zahvaljujući izvrsnoj umreženosti s njemačkim i hrvatskim poduzećima i institucijama DKIHK ima pristup brojnim donositeljima odluka.

U spektar usluga usmjerenih na njemačku prehrambenu industriju DKIHK izrađuje analize tržišta, organizira različite projekte za upoznavanje uvjeta za nastup na hrvatskom tržištu te delegacijska putovanja i kooperacijske burze.

Projekti Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore u 2010. godini Od 05. do 07. svibnja 2010. godine DKIHK provodi projekt za upoznavanje uvjeta na hrvatskom tržištu usmjeren na njemačka poduzeća iz industrije slatkiša. Projekt se održava u suradnji s Njemačkom trgovinskom komorom u Austriji i udruženjem German Sweets. U sklopu projekta održat će se poludnevni stručni seminar o okvirnim uvjetima na hrvatskom tržištu te poludnevni stručni seminar o tržištima Bosne i Hercegovine i Slovenije. Na seminarima će lokalni stručnjaci njemačkim poduzećima iz prve ruke pružiti detaljne informacije o pravilnicima i uvoznim odredbama, distribucijskim kanalima, logistici i ponašanju potrošača. U nastavku održati će se za zainteresirana hrvatska poduzeća, predstavnike trgovine, uvoznike i ostale potencijalne partnere degustacija slatkog asortimana njemačkih proizvoñača.

U rujnu 2010. godine održati će se projekt poticanja suradnje za njemačka poduzeća iz mesne i mesoprerađivačke industrije u Hrvatskoj. Tom će se prilikom njemački sudionici predstaviti hrvatskoj stručnoj publici i potencijalnim partnerima.

Voditelj projekta:
Mr. Sc. Željka Hak
Tel.: +385-1-6311600
E-Mail: zeljka.hak@ahk.hr

Kontakt za novinare:
Klaudia Oršanić-Furlan
Tel.: +385-1-4818188
E-Mail: klaudia.orsanic-furlan@ahk.hr

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here