Sredstva za čišćenje i održavanje namještaja

182

ciscenje-namjestajKategorija sredstva za čišćenje i održavanje namještaja je relativno mlada kategorija koja raste iz godinu u godinu i u kojoj se svake godine pojavljuju neke novine od proizvoda.

U ovu kategoriju ubrajaju se sva ulja, tekućine, sprejevi za čišćenje namještaja te zaštitu namještaja. Također sve mokre i suhe krpe, maramice kao i brisači prašine s produženom drškom spadaju u ovu kategoriju.

Kategorija zadnjih godina raste i količinski i vrijednosno. U zadnjih godinu dana prodano je 700 tisuća spomenutih proizvoda i ostvarena je prodaja od oko 13 milijuna kuna.

Najveći segment koji zapravo drži ovu kategoriju jesu sprejevi/ulja/laštila koji nose oko 80 % komadne prodaje. Krpice za namještaj nose 14 %, a brisači prašine 9 % komadne prodaje.

slide18

Spomenuti udjeli tijekom zadnje tri godine su stabilni. Vrijednosna prodaja prati komadnu prodaju te su udjeli slični i u vrijednosnom segmentu.

slide212

Ako promatramo prosječnu cijenu može se uočiti da brisači prašine imaju najveću cijenu, oko 24 kn. Najjeftinije su kreme, losioni te tekućine u boci s cijenom oko 19 kn.
Vodeći proizvođači kategorije su SC Johnson, Labud i Ilirija.

Kategoriju analizirala:
Tatjana Kovačević
memrb-logo

BLITZ INTERVJU KATEGORIJE: Domagoj Lipošinović, Trade Strategy Analyst, SC Johnson
————————————————————————————————-

Recite nam nešto više o ponudi vaših proizvoda, koja su pakiranja i vrste najpopularnije?
Pronto asortiman za njegu pokućstva sastoji se od proizvoda namijenjenih čišćenju isključivo drvenih površina i univerzalnih sredstava za čišćenje svih površina. Osim sprejeva i triggera za drvo i sve površine, u asortimanu se nalaze i Pronto vlažne krpice za namještaj, Pronto Legno Vivo krema za namještaj, te dvije vrste Pronto ulja za njegu namještaja. Tu su još i Pronto brisač prašine i refilli za isti.
Najprodavaniji proizvodi u kategoriji su Pronto Classic Spray 300 ml za drvene površine i Pronto Trigger Multisuperficie 375 ml, raspršivač u spreju za sve površine.

Koji je vaš udio na tržištu u ovoj kategoriji?

Prema AC Nielsenu, u drugih 6 mjeseci 2009. godine tržišni udio robne marke Pronto iznosio je 62,3%, a u periodu studeni-prosinac 63,3%, te je i dalje uvjerljivi lider u kategoriji.

Koji su razlozi uspjeha vaših proizvoda na tržištu?

Unatoč sve jačoj konkurenciji privatnih robnih marki, Pronto je vodeća robna marka prvenstveno zahvaljujući visokoj kvaliteti proizvoda i vjernosti svojih potrošača. SC Johnson stalnim marketinškim akcijama, dodatnim pozicioniranjem na prodajnim mjestima i akcijama kod trgovaca podsjeća potrošače da im Pronto nudi najbolji omjer cijene i kvalitete na tržištu.

Kako pozicionirate vaše proizvode na tržištu?

Pronto proizvodi su svojom kvalitetom i cijenom pozicionirani u premium segmentu sredstava za čišćenje. Da bi se polica kategorije učinila što atraktivnijom za potrošača i olakšala mu se preglednost i izbor, trgovcima se preporuča slaganje proizvoda u blokove sljedećim vertikalnim redoslijedom: triggeri, sprejevi, tekućine.

Koje su novosti u kategoriji, planirate li skoro određene marketinške akcije?
S dolaskom proljeća potrošači posvećuju još više pažnje čistoći svog doma, te je u tijeku Pronto kampanja „Razmazite svoj dom“.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here