Stagnacija prometa u njemačkoj maloprodaji

87

blagajnica-njemackaPromet u njemačkoj maloprodaji u siječnju nepromijenjen u odnosu na prosinac

Promet u maloprodaji u Njemačkoj ostao je u siječnju u realnom izrazu nepromijenjen u odnosu na prosinac dok je na godišnjoj razini pao sedmi mjesec zaredom, izvijestio je njemački statistički ured u srijedu.

Na godišnjoj je razini promet pao za 3,4 posto, priopćio je Destatis. Analitičari su pak očekivali da će na mjesečnoj razini promet u maloprodaji pasti 0,5 posto, a na godišnjoj za 1,1 posto.

“Rekao bih da je čaša prije napola puna nego napola prazna. Nisu se obistinila naša strahovanja o padu u odnosu na prošli mjesec”, konstatirao je Klaus Schruefer iz SEB-a.

Dodao je ipak da prognoze za maloprodaju baš i nisu sjajne. “Slabi su izgledi da će plaće rasti. Trenutno je prioritet sigurnost radnih mjesta. Očekujemo lagani pad osobne potrošnje u 2010.”, izjavio je.

Podaci se temelje na brojkama iz sedam njemačkih saveznih zemalja, na koje otpada 76 posto ukupnog prometa u njemačkoj maloprodaji.

U nominalnom izrazu promet je u siječnju porastao za 0,1 posto na mjesečnoj razini dok je na godišnjoj razini pao za tri posto.

U prosincu je promet u maloprodaji porastao 0,9 posto na mjesečnoj i pao 1,8 posto na godišnjoj razini.  (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here