Todorić i Kerum zainteresirani za kupnju Dalmacijavina

75

dalmacijavino-ftdZa kupnju Dalmacijavina zainteresirani su Ivica Todorić, Željko Kerum i jedna tvrtka iz Lovrana, a Todorića zanima i viški Vinogradar.

Nakon sat vremena završio je sastanak za spas 15-ak posrnulih dalmatinskih tvrtki u Splitu. Ministri Petar Čobanković i Božidar Kalmeta te predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak pojedinačno su razgovarali s predstavnicima tvrtki iza zatvorenih vrata.

Jozo Stipanović, povjerenik samostalnog sindikata Adriachema, zadovoljan je sastankom s ministrima jer je dobio obećanje o hitnom raspisivanju natječaja za privatizaciju tvrtke po posebnim uvjetima. Država je spremna odreći se svoga dijela potraživanja kako bi se namirila 234 Adriachemova radnika.

Sasvim je sigurno da se proizvodnja neće nastaviti i da će ostati bez radnih mjesta, ali novi kupac trebao bi donijeti novac da barem dobiju ono što im pripada po kolektivnom ugovoru.

– Ovo je humana eutanazija – kazao je Stipanović. Inače, radnici potražuju oko 60 milijuna kuna.

Anti Puljiću, sindikalistu Imote, predstavnici Vlade obećali su hitno raspisivanje natječaja za privatizaciju po posebnim uvjetima čime će se izbjeći stečaj.

Problem Imote čiji je račun blokiran, a 93 zaposlena plaću primaju preko sindikata, jest u tome što se nitko nije javio na prošli natječaj za prodaju. Država je i glede Imote spremna uz diskont prodati svoja potraživanja.

Todorić i Kerum zainteresirani za kupnju Dalmacijavina
– Zadovoljan sam jer smo dogovorili konkretna zaduženja, a rok izvršavanja je odmah. Očito treba zaprijetiti da bi se nešto pokrenulo – izjavio je prije sastanka Ivica Blažević, regionalni povjerenik sindikata PPDIV-a za Dalmaciju koji je s predstavnicima Vlade razgovarao o problemima Kaštelanskih staklenika, Milsa, viškog Vinogradara i Jadranske pivovare.

I Ivan Matković, predsjednik uprave Dalmacijavina, zadovoljan je razgovorima jer je dogovoren nastavak procesa privatizacije, odnosno raspisivanja trećeg kruga po posebnim uvjetima.

Za kupnju Dalmacijavina zainteresirani su Ivica Todorić, Željko Kerum i jedna tvrtka iz Lovrana, a Todorića zanima i viški Vinogradar.

Prema riječima Ivice Blaževića i Lukice Bucata, sindikalnog povjerenika HUS-a, u Dalmacijavinu u ovom trenutku nema razloga za veliki radnički prosvjed najavljen za sutra u 12.05 u Splitu, međutim još uvijek se ne zna hoće li ga biti.

Slijede “teški pregovori” o problemima trogirskog i splitskog brodogradilišta, Salonita, Željezare, Dalmatinke Nove, Adriachema i triljske Cetinke.

Poslije svega čelnici HUS-a odlučit će hoće li prosvjeda biti. (Večernji.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here