Tomašković: Politika trošarina EU izbrisat će jeftine brendove cigareta

64

Unatoč padu ukupnog duhanskog tržišta od osam posto te povećanju cijena cigareta od 20 do 30 posto, Tvornica duhana Rovinj (TDR) i dalje ostaje lider u Hrvatskoj i regiji, rekli su to predstavnici kompanije na konferenciji za novinare.

Davor Tomašković
Davor Tomašković

-TDR je u proteklih godinu dana izgubio 5,7 posto tržišnog udjela, nakon čega je stabilizirao svoj udjel. Poduzeo je niz akcija kako bi amortizirao udar pa je tako prošle godine lansirano devet novih proizvoda, tri limitirana izdanja i ostvario prodaju veću od 12,5 milijardi komada cigareta te prihod od 231 milijuna eura – istaknuo je predsjednik Uprave Davor Tomašković te dodao da je više od 6,6 milijardi komada cigareta i izvezeno na strana tržišta. Tomašković se posebno osvrnuo na prošlogodišnje tržišne promjene koje su obilježile hrvatsku duhansku industriju. Na tržište je najviše utjecala promjena trošarinske regulative, kaže predjsednik Uprave, ograničenja pušenja na javnim mjestima, ekonomska kriza te zamračenje tržišta, odnosno zabrana oglašavanja. Dodao je da su sve navedene promjene utjecale na povećanja nelegalne trgovine i prekogranične kupnje, povećanjem maloprodajnih cigareta, smanjenjem veličine redovnog tržišta i padom prihoda trgovine.

-Najvažnija direktna posljedica je da se državni proračun nije napunio – naglasio je te pritom istaknuo kategoriju rezanog duhana za koji se plaćaju manje trošarine pa je rast te kategorije državu koštao deset milijuna eura u 2009.  -Ukoliko će se i dalje bespogovorno i bez prijelaznog razdoblja prihvaćati smjernice EU o novoj trošarinskoj politici kojom se drastično povećavaju i izjednačavaju porezna opterećenja na sve cigarete, nestat će jeftini brendovi, a time će se ugroziti i socijalno najosjetljivija skupina potrošača – upozorio je Tomašković. Vezano za planove za budućnost, TDR je prije mjesec dana potpisao ugovor o izgradnji tvornice u Iranu, investiciji vrijednoj 30 milijuna eura, koja bi s radom trebala početi do kraja iduće godine. Isto tako, kreće i s lansiranjem novih proizvoda te pakiranja kojim čini jedan iskorak u zaštiti okoliša. (Jasmina Trstenjak)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here