Atlanticu za Drogu Kolinsku treba barem 300 milijuna eura

33

atlantic-droga-kolinskaAtlantic, na ovaj ili onaj način, želi udvostručiti volumen i osnažiti poziciju u regiji pa je u skladu s tim preusmjerio fokus iz Koprivnice u Portorož

Ako uđe u drugi krug, Atlantic grupa mora biti spremna za Drogu Kolinsku izdvojiti najmanje 300 milijuna eura. Toliko se prema grubim procjenama kreće vrijednost biznisa slovenske prehrambene tvrtke zajedno s dugovima koji iznose oko 150 milijuna eura.

No do trenutka izlistavanja konačne cijene, pa i finiša preuzimanja još je dug put. Nakon što je neobvezujuću ponudu predala zadnji dan predviđenog roka, Atlantic grupa ulazi u bubanj s drugim ponuđačima, mahom velikim “equtiy” fondovima (zasad nema informacija da je ponudu predao još neki strateški partner) među kojima će prodavatelji i savjetnik BNP Paribas odlučiti tko ulazi u drugi krug i kome će se pružiti prilika za dubinsko snimanje Droge Kolinske. Ako prođe tu stepenicu, Atlanticu će biti potrebno najmanje četiri tjedna za “due dilligence” i formiranje konačne cijene u ponudi. Kako se neslužbeno doznaje, Atlantic na Drogu ide sam, i spreman je na preuzimanje tvrtke u cijelosti. Financijska konstrukcija zasniva se na vlastitom kapitalu i kreditu. Iako su iz taktičkih razloga gotovo do jučer u Atlanticu demantirali zanimanje za Drogu Kolinsku, ono je zapravo posve logično. Već je s potvrdom interesa za Podravku bilo jasno da je Atlantic odlučio napraviti novi veliki iskorak u prehrambenom biznisu koji bi mu prije svega donio povećanje volumena, nove brendove u portfelju i osnažio poziciju na tržištima. Logične mete za to u regiji su Podravka i Droga Kolinska. No iako mu je zbog Belupa Podravka davala više sinergijskih efekata, i Droga Kolinska će zbog nekoliko jakih brendova, a osobito pozicije koju ima u Sloveniji i Srbiji i BiH, prilično ojačati Atlanticov postojeći portfelj i učvrstiti ga na tržištima regije.

Time bi, neslužbeno se može čuti, Atlantic u Hrvatskoj, s brendovima Droge Kolinske, po izdašnosti marže, gotovo sigurno postao najveći partner domaće maloprodaje. Kako je postalo jasno da država neće tako lako ispustiti Podravku iz vlasništva, a u međuvremenu se otvorila prodaja Kolinske, u Atlanticu su jednostavno preusmjerili fokus. Drugim riječima, Podravka ih (barem dok se ne vidi ishod preuzimanja u Sloveniji) više ne zanima. Ako uspiju u preuzimanju Droge Kolinske, Atlantic će narasti na 650 milijuna eura prometa i 4300 zaposlenih. No ishod i brzina transackije prilično će ovisiti i o međusobnom dogovoru prodavatelja. Naime, udjel u Drogi Kolinskoj uz Istrabenz imaju još Pro banka (4 posto), Faktor banka (2 posto) i NCA Investment (5 posto), a kako tvrtka ima temeljni kapital od četiri milijuna eura, prema slovenskom zakonu postupak se mora voditi prema Zakonu o preuzimanju. Udjel na prodaju zasad nudi samo Istrabenz, pritisnut obvezom vraćanja dugova od stotinjak milijuna eura do kraja godine. Ako se Istrabenz ne dogovori s drugim suvlasnicima o istodobnoj prodaji, onda će Atlantic, kao uostalom i drugi ponuđači, morati dati javnu ponudu za preuzimanje, što uključuje i mogućnost da se javi kontraponuđač, odnosno da se otvori proces “pripetavanja”. To bi pak moglo jako odužiti i zakomplicirati cijeli proces pa se pretpostavlja da će Istrabenz “odraditi” svoj dio posla i privoliti ostale suvlasnike da sudjeluju u prodaji, što bi bitno pojednostavilo transakciju. No javna ponuda svakako će biti obvezan dio procesa u tvrtkama koje Droga Kolinska ima u Srbiji – Soko Štarku i tvrtki Palanački Kiseljak (koja je u vlasništvu Grand Kafea). (pd)

Ocjena analitičara

Pravi je trenutak za preuzimanje Kolinske
Tržište kapitala s odobravanjem je dočekalo vijest o predaji neobvezujuće ponude Atlantic grupe za preuzimanje slovenske prehrambene kompanije Droga Kolinska. Završetkom trgovine na Zagrebačkoj burzi Atlanticova dionica porasla je za 1,3 posto, na 716 kuna. Prema mišljenju analitičara, ako Atlantic uspije preuzeti Kolinsku, može se očekivati daljnji rast cijene dionice. “Droga Kolinska i Atlantic su slične kompanije koje bi u međusobnom udruživanju mogle ostvariti mnogo sinergijskih učinaka. Proizvodni program Kolinske i Atlanticova distribucija dobitna su kombinacija”, kazao je analitičar tržišta kapitala koji je želio ostati anoniman. Ne sumnja u Atlanticov potencijal za preuzimanje jer je “Emil Tedeschi ozbiljan poduzetnik”. Slično misli i Vjeran Filippi, predsjednik Uprave Adriatica Capitala. “Za Drogu Kolinska bilo bi najbolje rješenje da je kupi upravo Atlantic grupa. To je jedna od naših najboljih kompanija. Osim toga očito je da Atlantic ima podršku banaka glede financiranja pa je sada pravo vrijeme za akviziciju. Može se reći da je stvar dobro posložena”, smatra Filippi. (T. Pili)

Droga Kolinska u brojkama*

300-350 mil. eura kapital + dug
50-60 mil. eura EBITDA
310-325 milijuna eura ukupnih prihoda
Hot drinks (kava) – oko 130 mil. eura
Pića – (Cockta i Donat) – oko 45 mil. eura
Slatki program, grickalice – 85 mil. eura, u tome Soko Štark oko 40 mil.
Argeta paštete – oko 50 mil eura, od toga 15 mil. eura na tržištu EU
*procjena za 2009.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here