Davor Tomašković: Visoke trošarine ne pune proračun nego džepove švercera

122

davor-tomaskovic-midiTvornica duhana Rovinj u prošloj je godini prodala oko milijardu cigareta manje nego 2008., ukupno 12,5 milijardi, a prihodi su smanjeni sa 258 na 231 milijun eura. U intervjuu za Privredni vjesnik koji sutra izlazi iz tiska, predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković pripisuje takve rezultate drastičnom povećanju trošarina, što ipak nije dovelo do rasta proračunskih prihoda nego do povećanja nelegalne trgovine. U ovoj godini Tomašković očekuje nastavak pada tržišta za pet do osam posto u Hrvatskoj i nešto manje u Srbiji i BiH gdje se više trošarine uvode sporijim tempom.

Na domaćem tržištu vaš je udjel smanjen za oko pet posto, ali još uvijek je visokih 80 posto. Na tržištu Bosne i Hercegovine, koje vam je drugo po važnosti, udjel vam je smanjen sa 38 na 33 posto. Što se tamo dogodilo?
– Na tržištu BiH je nakon niza godina došlo do povećanja poreznog tereta, najprije 1. srpnja prošle godine, kada smo reagirali povećanjem svojih maloprodajnih cijena. Mi tamo vodimo mrtvu trku s Fabrikom duhana Sarajevo, koja je u tom trenutku odlučila preuzeti porezni teret na račun svoje profitabilnosti. Zato se pojavila razlika u cijeni i mi smo doživjeli pad tržišnog udjela. Od 1. siječnja ove godine porezi su u BiH ponovno povećani. Mi smo odlučili da nećemo povećati cijene, a Fabrika duhana Sarajevo to više nije mogla, i zato mi sada vraćamo tržišni udjel, čak smo i iznad udjela koji smo imali prošle godine.

Rast prodaje rezanog duhana i broja potrošača koji sami motaju svoje cigarete, jer im je to jeftinije, umanjio je porezne prihode države. Je li naštetio i samim potrošačima? Jesu li takve cigarete štetnije od tvornički proizvedenih?
– Teško je reći, ali rezani duhan se uglavnom puši bez filtera, pa je već samim time štetniji. Uz to, rezani duhan nije uvijek certificiran, čak ni ako je kupljen u trgovini. A možete ga kupovati i od privatnog proizvođača, gdje nema garancije kvalitete. Međutim, rezani duhan je najproblematičniji za državu, ako ona zbog nižeg poreza na njemu gubi prihode. TDR je lani plasirao niz novih proizvoda, a isto planirate i ove godine. No, riječ je uglavnom o varijacijama postojećih brendova.

Imate li dugoročnih planova zauzimati neke sasvim nove tržišne niše s novim proizvodima?
– Tržište cigareta jest relativno tradicionalno, ali tijekom vremena ipak doživljava promjene. Otvaraju se nove niše, što formata cigareta, što okusa. U svijetu se danas bilježi ubrzani rast slim cigareta, pa smo se mi odlučili za lansiranje još jedne ekstenzije Ronhilla slim na hrvatskom tržištu. O izlasku u neke druge segmente, poput cigarilosa ili cigara, u ovom trenutku ne razmišljamo zato što te kategorije nisu prepoznate na tržištu i njihov udjel ne raste.

Mnogo se govori o nelikvidnosti u Hrvatskoj. Ima li TDR takvih problema?
– Mi sigurno imamo manje problema nego drugi jer se naš proizvod ne zadržava dugo u kanalu prodaje. Prosječna zaliha našeg proizvoda u bilo kojem dućanu je samo nekoliko dana. Tako i naši partneri u trgovini imaju interes tu robu brzo plaćati, naručiti novu i tako ostvarivati prihode. (Drago Živković, privredni.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here