Dionice Zagrebačke pivovare kupuje većinski vlasnik

68

Na kupnju dionica Zagrebačke pivovare na Zagrebačkoj burzi CVC je u posljednjih pet dana potrošio više od 125 milijuna kuna

zagrebacka-pivovara3Čak 125 milijuna kuna prometa dionicom Zagrebačke pivovare u posljednjih pet dana rezultat su naloga za kupnju većinskog vlasnika, američkoga investicijskog fonda CVC, odnosno njegove tvrtke kćeri Cervesia Zagreb, tvrde analitičari tržišta kapitala. Cervesia Zagreb vlasnik je 87,8 posto udjela u Zagrebačkoj pivovari.

“Pretpostavljam da je paket na strani potražnje postavila Cervesia ili netko tko je s njima povezan. Naime, prvi dan kupnje taj je paket od približno 86.000 dionica iznosio točno onaj broj dionica koji većinskom vlasniku nedostaje do 100 posto udjela”, kazao je Roman Rinkovec, investicijski savjetnik u Credosu. Valja podsjetiti kako je “ludilo” s dionicom Zagrebačke pivovare započelo prošle srijede kada je objavljen prijedlog odluke o povlačenju dionica Zagrebačke pivovare sa Zagrebačke burze zbog “dodatnih ušteda”. Pivovara se obvezala otkupiti dionice od dioničara koji se ne slažu s odlukom o povlačenju, i to u visini ponderiranog prosjeka cijene dionice na ZSE u posljednja tri mjeseca. Prema trgovinskim podacima ta bi se naknada trebala kretati oko 3650 kuna. Odmah nakon objave prijedloga o delistiranju tržište je reagiralo, a cijena je skočila za 3,8 posto. Sljedećih nekoliko dana prometi su prelazili nekoliko desetaka milijuna kuna dnevno, ali bez promjene cijene dionice koja se “zacementirala” na 3791,3 kune, točno koliko je Cervesia nudila u prosinačkoj ponudi za preuzimanje. Rinkovec smatra da je kupnja preostalih dionica na Burzi za Cervesiju jednostavnije i jeftinije rješenje. “S obzirom na vrijednost protrgovane količine, brokerska provizija najvjerojatnije će biti simbolična”, smatra Rinkovec. Njegovo mišljenje dijeli i Hrvoje Japunčić, direktor investicijskog savjetovanja u Trcin vrijednosnicama. “Ta je odluka razumljiva s poslovnog i financijskog aspekta. Cervesia Zagreb je pripremila sredstva i krenuli su u ‘čišćenje’ preostalih dionica do 95 posto udjela. Nakon toga mogu, ali i ne moraju ići na istiskivanje preostalih dioničara”, ističe Japunčić. Analitičar tržišta kapitala koji je želio ostati anoniman ocjenjuje kako ga ne čudi masovna prodaja dionica vlasniku Zagrebačke pivovare. “Iako i nakon povlačenja s burze dioničar ima sva vlasnička prava, valja podsjetiti kako je Cervesia, odnosno CVC u ponudi za preuzimanje naveo kako neće isplaćivati dividendu idućih godina. Malim dioničarima mnogo je jednostavnije sada uzeti novac”, tvrdi izvor Poslovnog dnevnika. Cervesia Zagreb ostala je nedostupna za komentar.  (Poslovni.hr)

Ponuda

Povećanje udjela

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) početkom prosinca je društvu Cervesia Zagreb, nakon stjecanja 71,9 posto udjela, odobrila objavljivanje ponude za preuzimanje. Ponudu je do početka siječnja prihvatilo 286 dioničara koji su prodali više od 93.000 dionica ukupne nominalne vrijednosti 27,9 milijuna kuna. Stjecanjem tih dionica Cervesia Zagreb postala je vlasnikom 539.323 dionice ili 86,9 posto udjela u Zagrebačkoj pivovari.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here