Do četvrtka će biti poznati svi potencijalni kupci Droge Kolinske

42

Već sutra ili prekosutra, doznajemo, mogao bi biti poznat uži krug zainteresiranih za kupnju slovenske Droge Kolinske. Atlantic grupa Emila Tedeschija prijavila je, podsjetimo, na Zagrebačkoj burzi da je predala neobvezujuću ponudu za 100-postotni udio u Drogi Kolinskoj.

kolinska-midiFondovi kao konkurenti

Prema neslužbenim informacijama, Atlantic grupa jedina je kompanija među zainteresiranima za Drogu Kolinsku koju bismo mogli nazvati strateškim investitorom. U konkurenciji su, naime, uglavnom private equity fondovi. Stručnjaci procjenjuju da bi pozicija strateškog investitora Atlanticu mogla osigurati sudjelovanje u drugom krugu prodaje Droge Kolinske.

Tek u drugom krugu prodaje počinje ono pravo, ozbiljno i, pretpostavlja se, žestoko natjecanje. Očekuje se da bi due dilligence u Drogi Kolinskoj trebao početi već 3. lipnja, što znači da je proces prodaje slovenske kompanije zamišljen kao vrlo dinamičan.

Stručnjaci smatraju da bi Emil Tedeschi trebao imati mnogo manje problema u svojem pokušaju preuzimanja vrlo velike i ugledne Droge Kolinske nego što je Ivica Todorić imao sa svojim pokušajem preuzimanja udjela u slovenskom Mercatoru. Navodno je prema Todoriću postojalo određeno nepovjerenje zbog problema s plasmanom slovenskih proizvoda na Konzumove police, a i sam Konzum doživljavan je ponajprije kao Mercatorov ljuti konkurent.

“Tajne veze”
Za sada se Tedeschijevoj Atlantic grupi samo postavlja pitanje veličine u odnosu na Drogu Kolinsku. Uz to, neki slovenski mediji pokušali su povezati Tedeschija s Todorićem, što je vjerojatno pokušaj narušavanja njihovih javnih pozicija.

Slovenski analitičari tako upozoravaju na “relativno veliku vjerojatnost” da Atlantic grupa kao kupac Droge Kolinske troškove preuzimanja prebaci na samu tu tvrtku, piše ljubljanski list Dnevnik. Naglašavajući da je Atlantic grupa za kupnju Droge Kolinske dobila bankarsko potporno pismo (bank support letter) od slovenske filijale banke Unicredit, a ne od neke druge banke koja je u sklopu javne prodaje postala manjinska suvlasnica grupe, list otvara mogućnost da se Atlantic grupa obratila slovenskoj filijali kako bi “prikrila” tragove do Agrokorove “kućne banke”.

Uz tu špekulaciju, ljubljanski Dnevnik priličnu je pozornost posvetio stvaranju teorije o tobožnjoj nedvojbenoj bliskosti Tedeschija i Todorića, a to su potkrijepili “dokazima” – suvlasništvom u RTL-u te strateškim partnerstvom u otvaranja Atlanticovih ljekarni u Konzumovoj prodajnoj mreži.

S obzirom na to da prodavatelj Droge Kolinske nema obvezu izvješćivanja javnosti o fazama cijelog procesa, možda će imena kandidata ostati nepoznata ili neprovjerena te će se na kraju otkriti samo ime kupca, ali ne i iznos same transakcije. (Večernji list)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here