Gavrilović će izbaciti Todorića s popisa dobavljača mesa McDonald’sa Hrvatska?

58

mcdonalds-ftdNova akvizicija Gavrilovića znači i moguće otvaranje vrata za izvoz petrinjskih hamburgera i u Ameriku

Đuro Gavrilović ulaskom u lanac brze hrane McDonald’s Hrvatska ne samo da je u portfelj Gavrilović grupe pridodao još jednu kompaniju već je spomenutom akvizicijom ovdašnjem najvećem tržišnom konkurentu u mesnom segmentu, PIK-u Vrbovec Ivice Todorića, preoteo velikog potrošača. U Agrokoru su jučer bili pripravni tek neslužbeno potvrditi da su McDonald’su isporučivali meso za svinjski odrezak (hamburger) i da je posljednja količina mesa iz vrbovečkih pogona otpremljena u ožujku.

Ulaz u kuhinje

Istodobno na internetskoj stranici PIK-a Vrbovec stoji – “Potvrda kvalitete PIK-ovih proizvoda dugogodišnja je suradnja s inozemnim partnerom McDonald’som kojem je PIK jedini dobavljač u segmentu mesa za hamburgere.” Suradnja vrbovečkoga mesnog diva i američkog lanca brze hrane stasala je još prije Todorićeva preuzimanja, u vrijeme dok je upravu kombinata vodio Bojan Bevc, slovenski menadžer koji je zbog gospodarskih zloupotreba u svom mandatu pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu. Međutim, u McDonald’su Hrvatska tvrde da se odnos prema dobavljačima nije promijenio. Kažu da su s PIK-om Vrbovec manje surađivali te da im je najveći dobavljač mesa ESCA Austrija koja je na svjetskoj razini jedan od glavnih partnera korporacije McDonald’s. Upućeni u stanje na tržištu pak potvrđuju da je Gavrilović, neovisno o svim informacijama o dosadašnjim dobavljačima, petrinjskoj mesnoj industriji otvorio ulaz u kuhinje 16 McDonald’sovih restorana u Hrvatskoj. Budući da je tvrtka vlasnik i licencije za izvoz na tržište SAD-a, moguće je i da hamburgeri iz Petrinje krenu preko oceana. Ulazak Gavrilovića pomoći će kompaniji da nastavi širenje započeto lani kada je uz otvaranje novih restorana u Hrvatskoj lansirala novi brend McCaffe s ponudom slastica i kave. “Širit ćemo se u svakom smislu i preuređenjem postojećih restorana i otvaranjem novih. U tijeku su pregovori o otvaranju restorana na nekoliko atraktivnih lokacija”, kaže voditeljica korporativnih komunikacija McDonald’sa Deana Stipanović.

Optimistični prema širenju
Ni stariji ni mlađi Gavrilović jučer nisu bili raspoloženi komentirati akviziciju. Međutim, doznajemo da je mlađi Gavrilović od McDonald’sa kupio svih 16 restorana i ugovorom o Developmental Licensee (DL) obvezao se u cijelosti financirati otvaranje novih restorana, dok će matičnoj korporaciji McDonald’s plaćati franšiznu naknadu. Ključnu ulogu u novoj upravi vjerojatno će imati Robert Kujundžić koji je Gavriloviću partner, a do sada je u Mc­Donald’su bio operativni direktor za Hrvatsku. Najveći lanac brze hrane u Hrvatskoj je 2008. povećao dobit za četiri i pol puta, na 14,1 milijun kuna, uz rast prihoda za 24 posto, na 192,1 milijun kuna. Prije samo pet godina McDonald’s je u Hrvatskoj imao upola manji prihod i dobit od 850.000 kuna. “Prošla godina je po prihodima bila bolja od 2008., a u 2010. već vidimo daljnji nastavak rasta poslovanja u Hrvatskoj. Stoga smo vrlo optimistični prema budućem širenju koje je planirano u prvoj etapi već do kraja godine. Važno je ipak naglasiti da se prema van neće ništa promijeniti u smislu vođenja restorana i samog brenda McDonald’s”, kaže nam Deana Stipanović. (poslovni.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here