Hrvatski kralj čipsa odbio najveće europske proizvođače grickalica

98

zvonko-popovic-kanaan-ftdNajveći hrvatski proizođač čipsa više od 60 posto proizvodnje zasniva na robnim markama, a između ostalih proizvodi za Podravku i Kraš

Potpisivanjem ugovora s Konzumom, Zvonko Popović, direktor i vlasnik tvrtke Kanaan iz Radikovaca kod Donjeg Miholjca dodatno je učvrstio svoju poziciju hrvatskog kralja čipsa s preko 40 posto udjela na tržištu. Uz tvornicu u Skoplju, tvrtku u Novom Sadu te izvozom u Makedoniju, Albaniju, Kosovo, Grčku, Slovačku, Češku, Bugarsku, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju, Popoviću bi na vrata uskoro ponovno mogli pokucati najveći europski proizvođač grickalica, Intersnack, čiji je najpoznatiji brend Chio i njegov sljedbenik Lorenz Snack World.

Kanaan je još 2007. počeo smetati velikim europskim igračima jer, iako je više od 60 posto proizvodnje bazirano na robnim markama, uzimao je sve veći dio tržišta. Nakon godinu i pol pregovara s obje tvrtke, i unatoč milijunskim ponudama Popović je 2008. obje i odbio.Lorenz je isprva nastojao postići dogovor o bilo kakvom obliku preuzimanja Kanaana. Pregovori su, nakon godinu dana, završili u veljači 2007. Lideri Intersnacka strpljivo su čekali rezultat pregovora s Lorenzom, očekujući da će Popović prodati tvrtku, a zatim su iznenađeni prošli put istim stopama. Popović je tada držao više od 35 posto hrvatskog tržišta grickalica, no ključni nedostatak bio je uvoz krumpira zbog čega kvaliteta čipsa još nije dostigla razinu koju je Popović zacrtao. Znao je da multinacionalke računaju s potencijalom tvrtke, a uz adut u rukavu koji je napola već realizirao, a to je proizvodnja vlastitog krumpira na 200 hektara površine, Popović je odlučio da će Kanaan prodati jedino u slučaju nerealno visoke cijene koja se ne može odbiti. Nakon brojnih sastanaka pregovori s Intersnackom završili su isto kao i s Lorenzom.

Politika otvorila vrata
Završivši Agronomski fakultet u Zagrebu, Popović se 1989., unatoč uspješnoj karijeri na području fotografije, vratio u rodne Radikovce, selo bez ceste i telefona i s ocem počeo proizvoditi tjesteninu. 1993. na valu trenda ulazi u proizvodnju jumbo flipsa, a 2004. prelazi u poduzetničku zonu Donji Miholjac. “S buldožerom sam prvi došao na oranicu do koje je vodila makadam cesta i počeo ju ravnati kako bi pripremio teren za gradnju hale. Opskrbljivali smo se vodom iz bunara, umjesto kanalizacije iskopali smo septičku jamu, a za telefon smo se borili do 2006.”, prisjeća se Popović. “Putem mobitela poslovanje je bilo izuzetno skupo. Jedno vrijeme smo od susjedne tvrtke imali razvučenu žicu, točnije, krali smo žicu od bivšeg Borova, koju bi jači vjetar svako malo prekinuo. Pokušavao sam na doslovno sve moguće načine uvesti telefon, od razgovora s raznim ljudima, lobiranja do pokušavanja da mi priključe telefon na bilo koji način. No, kada sam nazvao kao dogradonačelnik Donjeg Miholjca, ekspresno sam dobio termin za razgovor pa su nam telefon konačno uveli u siječnju 2006.”, priča kao da te događaje želi zaboraviti. Naime, godinu ranije 18 poduzetnika iziritiranih neuspješnom borbom za osnovne uvjete poslovanja u Donjem Miholjcu udružili su se i predložili Popovića za nositelja nezavisne liste na lokalnim izborima.

Program je bio fokusiran na aktiviranje industrijske zone i smanjenje nezaposlenosti tako što bi se investitorima omogućila kupnja zemljišta za kunu po četvornom metru i plaćanje komunalnih doprinosa kunu po kubiku , što je bila Popovićeva ideja. Ova odluka poduzetnika na vlasti u Donjem Miholjcu rezultirala je investiranjem 20-ak poduzeća u industrijsku zonu Janjevci koja je danas najuspješniju u Osječko-baranjskoj županiji. “Nisam htio biti gradonačelnik jer želim razvijati Kanaan”, kaže Popović koji je prihvatio funkciju dogradonačelnika zaduženog za gospodarstvo. Prvi veliki posao Kanaan je dobio 1997. zahvaljujući Saneli Ćorković, menadžerici Getroa za robne marke. “Dala nam je šansu da po jednakoj cijeni zamijenimo uvozni čips domaćim. To je za Kanaan bila prekretnica. Zahvaljujući tome, danas smo najveći proizvođač čipsa i flipsa u Hrvatskoj”, ističe Popović. Od 2001. do 2004. za Podravku proizvodi Kviki flips, a kasnije obavlja uslugu prženja kikirikija od kojeg Podravka proizvodi premaz za flips. Kanaan 2004. ulazi u proizvodnju čipsa. Flips Vic tvrtke Kraš također je Kanaanov proizvod. “Što se tiče kvalitete, u flipsu smo definitivno najbolji u Hrvatskoj”, samouvjereno kaže Popović čija tvrtka proizvodi za trgovačke lance CBA, NTL, Ultragros, Presoflex, Kaufland, Metro za područje Srbije i Konzum za područje Hrvatske, BiH i Srbije. Kanaan je nedavno potpisao ugovor s tvrtkom Univer Export iz Srbije za koju će proizvoditi čips i flips. Time je dodatno ojačao poziciju na srpskom tržištu na kojemu je prisutan lani od srpnja od kada za trgovački lanac Metro proizvodi flips i kokice. Kanaan u Hrvatskoj zapošljava 70 radnika, a u Makedoniji 40 radnika. Ukupni prihod u prošloj godini Kanaana u Hrvatskoj i Makedoniji iznosio je 35,6 milijuna kuna uz dobit od 753 tisuća kuna. Uz vlastitu proizvodnju krumpira na 200 hektara površine, Kanaan je izgradio i skladište za krupmir od 7000 tona. Od 2008. iz Kanaana na police trgovačkih lanaca dolazi čips, tvrdi Popović, jednake kvalitete kao i svi svjetski poznati brendirani čipsevi.

Švedska i njemačka pamet
“Kilogram čipsa Chio i Lorenz stoji 100 kuna, kilogram najprepoznatljivijeg hrvatskog brenda Franck košta 75 kuna, a kilogram Kanaan čipsa samo 45 kuna. Rezultati govore sami za sebe”, zadovoljno će Popović čija je tvrtka prošlu godinu završila s rastom od oko 20 posto na tržištu Hrvatske, Makedonije, Albanije i Kosova. “Na osnovu ostvarene prodaje u prvom tromjesečju ove godine, izvjesno je da će Kanaan 2010. prodati više od 3500 tona čipsa i flipsa, što je znatan rast u odnosu na prošlu godinu”, ističe Popović. Da bi popravili kvalitetu krumpira angažirali su dva trenutno najbolja stručnjaka na svjetskoj razini iz Njemačke i Švedske.“Da bi mogli zadovoljiti rastuće potrebe kupaca ugovorili smo isporuku najmodernije opreme za pakiranje i počeli pregovore o nabavi nove linije za proizvodnju čipsa većeg kapaciteta”, ističe Popović i dodaje kako tri najjača svjetska igrača u proizvodnji snack proizvoda: Lays, Chio i Lorenz zajedno na hrvatskom tržištu prodaju svoga brenda u količini manjoj nego što Kanaan sam proda robne marke.“Toliko o snazi brenda u vrijeme krize”, zaključuje Popović. (poslovni.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here