Kriza uzrokovala procvat privatnih marki

40

privatne-marke-589Istraživanje GfK Roper Reports Worldwide pokazuje da je u proteklih kriznih godinu dana oko 37 posto potrošača zamijenilo neki brendirani proizvod s onim jeftinijim pod trgovačkom markom

Ova pojava još je puno veća na pojedinim razvijenim tržištima – pa tako 57 posto Francuza ili isto toliko Amerikanaca iskazuje da je zamijenilo neki proizvod s poznatom markom onim jeftinijim, odnosno trgovačkom markom. Bez svake sumnje recesija je motivirala potrošače da bolje i brže prihvate privatne marke trgovačkih lanaca u zamjenu za one poznate, navodi se u današnjem priopćenju iz GfK-a.

No privatne su marke zauzele određeno mjesto i puno prije krize što znači da ti proizvodi imaju dobre pretpostavke za korištenje. To pak opet znači da prestanak recesije neće zaustaviti daljnji rast privatnih marki. GfK je u ispitivanju za “Private Lable Manufacturer Association 2009 Pool” dobio da 9 od 10 ispitanika odgovara kako ne namjerava prestati kupovati privatne marke kad mine kriza i njihova se ekonomija vrati u normalu, pokazuje istraživanje.

Privatne marke prvo su zadobile pažnju potrošača prvenstveno zbog svoje niske cijene. Od tada su ove marke zadržale svoju poziciju i postepeno rasle tako što uglavnom daju i primjerenu kvalitetu. Budući napredak ipak ovisi o tome koliko će se uspjeti “pričvrstiti” u novom ekonomskom oporavku. Proizvodi “jakih / poznatih” marki vratiti će dio svojih kupaca, ali i trgovačke će marke zadržati kupce koje je kriza naučila da vrijedi mnogo više pažnje posvetiti upravo troškovima svakodnevnog življenja, zaključuju iz GfK.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here