Kriza uzrokovala procvat privatnih marki

privatne-marke-589Istraživanje GfK Roper Reports Worldwide pokazuje da je u proteklih kriznih godinu dana oko 37 posto potrošača zamijenilo neki brendirani proizvod s onim jeftinijim pod trgovačkom markom

Ova pojava još je puno veća na pojedinim razvijenim tržištima – pa tako 57 posto Francuza ili isto toliko Amerikanaca iskazuje da je zamijenilo neki proizvod s poznatom markom onim jeftinijim, odnosno trgovačkom markom. Bez svake sumnje recesija je motivirala potrošače da bolje i brže prihvate privatne marke trgovačkih lanaca u zamjenu za one poznate, navodi se u današnjem priopćenju iz GfK-a.

No privatne su marke zauzele određeno mjesto i puno prije krize što znači da ti proizvodi imaju dobre pretpostavke za korištenje. To pak opet znači da prestanak recesije neće zaustaviti daljnji rast privatnih marki. GfK je u ispitivanju za “Private Lable Manufacturer Association 2009 Pool” dobio da 9 od 10 ispitanika odgovara kako ne namjerava prestati kupovati privatne marke kad mine kriza i njihova se ekonomija vrati u normalu, pokazuje istraživanje.

Privatne marke prvo su zadobile pažnju potrošača prvenstveno zbog svoje niske cijene. Od tada su ove marke zadržale svoju poziciju i postepeno rasle tako što uglavnom daju i primjerenu kvalitetu. Budući napredak ipak ovisi o tome koliko će se uspjeti “pričvrstiti” u novom ekonomskom oporavku. Proizvodi “jakih / poznatih” marki vratiti će dio svojih kupaca, ali i trgovačke će marke zadržati kupce koje je kriza naučila da vrijedi mnogo više pažnje posvetiti upravo troškovima svakodnevnog življenja, zaključuju iz GfK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *