Mali trgovci: TDR nas ucjenjuje. TDR: Tuže nas jer nam ne plaćaju

53

tdr-ftd-adrisAZTN provjerava stotine distributerskih ugovora s Adris grupom

Zloporabi li TDR i dalje lidersku poziciju na hrvatskom tržištu cigaretama, sklapajući s kupcima, odnosno s trgovcima ugovore o isključivoj kupnji? Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja presudit će ponovno koncem srpnja, najkasnije u jesen, doznajemo od Olgice Spevec, predsjednice Vijeća AZTN-a.

Bez TDR-a manje vrijedni
AZTN je, podsjetimo, već opominjao TDR zbog nametanja visokih ciljnih udjela trgovcima nagrađujući ih ili kažnjavajući pri njihovu (ne)ispunjenju, što im je, kao poduzetnicima u visoko vladajućem položaju na tržištu, bilo zabranjeno. No “povijest” se prema tvrdnjama nekih trgovaca ponavlja. Vinkovački Lex Fori Tobacco Shop, koji ima 15 kioska, a u sezoni i više, tvrdi da zbog TDR-a, koji im ne da svoju robu, u godini gube nekoliko stotina tisuća kuna. Drže, naime, cigarete drugih proizvođača na hrvatskom tržištu, poput Philipa Morrisa, BAT-a, Imperiala, pa im TDR unatoč ugovoru na neodređeno koji nikada nije raskinut, ne želi prodavati svoje, optužuje direktorica Tamara Kajkić.

– Nemate li TDR-ovih cigareta u kiosku, automatski ste manje vrijedni na tržištu. Kad kažete da nemate ronhill, york ili walter wolf, kupac ode dalje, neće ni žvaku kod vas kupiti – ogorčena je, to više što polovicu asortimana njezinih kioska čine cigarete. Pokušavala je, tvrdi, tom problemu doskočiti kupujući TDR-ove cigarete veleprodajno od trgovačkih lanaca, no nakon nekog vremena i od njih stigne odbijenica s obrazloženjem kako ih “TDR pritišće”. Kajkić kategorično tvrdi, a i još nekoliko trgovaca koji su željeli ostati anonimni, kako ništa ne duguju TDR-u, sve je plaćano avansno. Predrag Grubić, glasnogovornik Adris grupe, to pak opovrgava. Tvrdi kako je u slučaju Lex Forija jedini razlog neplaćanje.

Tri žalbe odbačene?
– Njihove žalbe, javno diskreditiranje naše tvrtke i za čiji račun to rade ne bismo komentirali. Mogu tek navesti kako je AZTN ovih dana žalbe triju tvrtki koje su nas prijavile za isti slučaj odbacio kao neosnovane – tvrdi Grubić. Olgica Spevec kaže, međutim, da su “zahtjevi odbačeni jer bi, uz ostalo, bilo nesvrhovito i neekonomično u isto vrijeme voditi nekoliko postupaka o istoj stvari, jer AZTN vodi postupak protiv TDR po službenoj dužnosti radi moguće zlouporabe vladajućeg položaja”. U jednom se postupku tako obrađuju i žalbe trgovaca i nekoliko stotina ugovora svih distributera TDR-a.

Za tako drastičan slučaj poput Lex Forija ne znamo, diskriminacija trgovaca na takav način teško je moguća, no pouzdano znamo da kroz određene marketinške uvjete, povoljnije rabate i slično TDR nagrađuje neširenje asortimana konkurencije i novih marki na tržištu – kaže Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovaca HOK-a. Iz TDR-a, međutim, poručuju kako “poštuju načela tržišnog natjecanja i na tome će inzistirati”. No da nije nepoznanica da je maloprodajno tržište u RH ograničeno za neke proizvode, jučer su nam potvrdili i iz Philipa Morrisa. “Vjerujemo da će želja za ulaskom u EU utjecati na razvoj slobodnog tržišnog natjecanja, od čega će najviše koristi imati potrošači. Uvjereni smo kako će AZTN detaljno nadzirati i provoditi istrage vezano za poslovanje kompanija na tržištu”, priopćili su. (vecernji.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here