Mlinar u 2009. poslovao s gubitkom

22

mlinar-ftdMlinar mlinsko pekarska industrija iz Križevaca u prošloj je godini zabilježila gubitak u iznosu od 3,65 milijuna kuna, dok je u 2008. poslovala s dobiti od 28,25 milijuna kuna, vidljivo je iz financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Tvrtka koja je do lipnja 2009. godine bila u većinskom vlasništvu Agrokora, a nakon toga većinski vlasnik je Pekara Kruna d.o.o. u 2009. je ostvarila ukupne neto prihode u iznosu 266,73 milijuna kuna prodajom vlastitih proizvoda i trgovačke robe te prodajom društava kćeri: Žitnjak d.d, Moslavka d.d., Tvornica stočne hrane Popovača d.o.o. te Pekare Makarska d.o.o..

Poslovni prihodi iznosili su 260,92 milijuna kuna i manji su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 22,08 posto. Ukupni rashodi za promatrano razdoblje iznose 270,38 milijuna kuna, a poslovni rashodi iznose 262,13 milijuna kuna, što je za 7,94 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle 2008.

Kako se navodi u komentaru Uprave, na visinu rashoda utjecala je prodaja žitarica po tržišnoj vrijednosti koja je bila puno niža u odnosu na knjigovodstvenu, a razlog prodaje bio je napuštanje mlinskog posla i koncentracija na pekarstvo. U promatranom razdoblju ove godine društvo je uložilo u investicije 20,940 milijuna kuna.

Likvidnost je otežana, a potrebe za novčanim sredstvima održavamo naplatom potraživanja, kroz vlastitu maloprodajnu mrežu i ugovaranjem bankarskih kredita, poručuju iz Mlinara.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here