Nijemci preferiraju proizvode u ekološkoj ambalaži

31

Istraživanje GfK Panel Service Deutschland pokazuje visoku svijest njemačkih potrošača o važnost ekološkog pakiranja proizvoda. Dvije trećine potrošača u Njemačkoj naglašava da im je za očuvanje okoliša važno znati u što su pakirani proizvodi. Radi se o rezultatima nedavno provedenog istraživanja za ProCarton i European Association of Cartonboard and Carton Manufacturers.

ekoloska-ambalaza-midiEkološko pakiranje proizvoda predstavlja važan element za potrošače u Njemačkoj. Dvije trećine smatra važnim da su proizvodi pakirani tako da se materijal pakiranja može reciklirati. Isto toliko ih odbija kupovati proizvode za koje ocjenjuju da su spremljeni u nepotrebno velikoj ambalaži (količini ambalažnog materijala). Posebno se to odnosi na proizvode koji su uz papirno pakiranje još i u plastičnim vrećicama.

Potrošači već plaćaju više za robu pakiranu u materijale koji nisu štetni za okoliš i cijene proizvođače s korporativnom odgovornosti kod pakiranja njihovih proizvoda. Kada se radi o osjetljivosti prema načinu i vrsti pakiranja razlikuje se više segmenata potrošača. Jedan važan segment su „kritični potrošači“ koje obilježava snažan osjećaj i odgovornost prema ambalaži koja ne zagađuje okoliš. Drugi su „odgovorni potrošači“ koji podržavaju neprofitne organizacije čiji je cilj da se lokalni proizvodi pakiraju s punom pažnjom na vrstu i količinu ambalažnog materijala. Obje ove skupine znatno iskaču od „prosječnog potrošača“ a spremni su plaćati višu cijenu za proizvode pakirane u ambalažu koja čuva okoliš (oko 25% potrošača).

Dakle, dvije trećine potrošača traži da se proizvode pakira u ekološki podobne materijale. U toj grupi njih oko 80% smatraju da su papir i karton znatno prihvatljiviji od plastike. Više od polovine iskazuje da se plastika treba koristiti najmanje moguće i samo iznimno. Preko 80% smatra da je staklo ekološki prihvatljiv materijal, preko 70% ocjenjuje da je papir i karton poželjan ekološki materijal, oko 20% misli da je i metal prihvatljiv kao ekološki materijal, a samo 12% smatra da je i plastika podoban materijal za pakiranje proizvoda.

Kada potrošači imaju mogućnost da isti proizvod kupe pakiran u ekološki prihvatljiv materijal, ili onaj koji to nije, uglavnom biraju ekološki. Za ilustraciju: ako se može birati između njoka pakiranih u plastici i onih u kartonskoj kutiji birat će karton. Isto tako misle i kod smrznute hrane i kolača. Tek kada se radi o proizvodima gdje nema alternativnih pakiranja – primjer deterdženta – tada kupuju u plastičnoj ambalaži.

Istraživanje je pokazalo da svijest o ekološki prihvatljivoj ambalaži raste s godinama, pa tako osobe do 30 godina starosti u 80% slučajeva preferiraju ekološku ambalažu, one između 30 i 39 godina žele ekološku ambalažu u 91% slučajeva, a stariji od 60 godina su u 94% slučajeva za eko-ambalažu.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here