NKBM, NLB i Abanka ostaju u Mercatoru do rujna 2012.

21

Nova kreditna banka Maribor, Nova Ljubljanska banka i Abanka Vipa ostat će u vlasničkoj strukturi Mercatora barem do rujna 2012. godine

mercator-midiKako prenosi portal Dnevnik.si, navedene slovenske banke potpisale su sporazum prema kojem su se obvezale da svoj udio u trgovačkom lancu neće prodavati u naredne dvije i pol godine. Razlog njihovog ostanka je dividendna politika Mercatora. Naime, dioničari Mercatora će ove godine po dionici dobiti 7,5 eura bruto dividende, a dividenda će postupno rasti do 2012. godine.

Dnevnik.si navodi da će slovenski trgovački lanac u 2010. ukupno za dividende izdvojiti 28 milijuna eura. Isto tako se navodi da će o dividendnoj politici tvrtke sutra raspravljati Nadzorni odbor Mercatora. Poziv da se pridruži bankama u slovenskom vlasništvu i potpiše navedeni sporazum navodno je bio uručen i Gorenjskoj banci, no ona se tom pozivu nije odazvala.

Dnevnik također piše da bi banke vlasnice udjela u Mercatoru trebale u Nadzornom odboru te kompanije biti zastupljene s dva predstavnika, a jedan od kandidata je predsjednik Uprave Nove kreditne banke Maribor Matjaž Kovačič.

Inače, NKBM je u proteklim danima povećala svoj vlasnički udio u Mercatoru s 2,18 na 5,24 posto. Za paket 115.193 dionica Mercatora, NKBM je Banci Celje, Medaljonu i novogoriškoj Vipi platila 19,83 milijuna eura. (poslovni.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here