Novo priznanje Kraševoj tvornici u Prijedoru

25

Mira Prijedor proglašena najuspješnijom tvornicom u Republici Srpskoj

mira-prijedor-logoKraševa Tvornica keksa Mira, Prijedor osvojila je prvo mjesto u kategoriji velikih privrednih društava u okviru tradicionalne manifestacije „Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske“. Izbor nagrađenih poduzeća izvršen je na osnovu odluke  nadležnih institucija o kvaliteti proizvoda ili linije proizvoda, priznanja koja su  proizvodi  dobili na renomiranim sajmovima, kao i na temelju stavova potrošača.

Priznaje Kraševoj tvornici dodijeljeno je na prigodnoj svečanosti koju su upriličili organizatori izbora, Privredna komora Republike Srpske.  Tom prigodom predsjednik komore g. Borko Đurić istaknuo je da su, usprkos globalnoj ekonomskoj krizi koja je imala snažan utjecaj i na privredu RS, pojedine firme  pokazale da svojim zalaganjem i trudom i u najtežim uvjetima mogu postići ne samo dobre, već i zavidne rezultate poslovanja.

Tvornica Mira, Prijedor najveća je tvornica keksa i vafla u Bosni i Hercegovini. U većinskom vlasništvu Kraša je od 2003. godine, nakon čega je uspješno provedeno integriranje ove tvornice u poslovni sustav Kraš grupe.
Tijekom 2009. godini Mira je nastavila s uspješnim  poslovanjem iz prethodnih godina, što je potvrdilo opravdanost uloženih sredstva u modernizaciju proizvodnje, financijsku konsolidaciju i restrukturiranje poslovanja.
Tako je u 2009. godini u Miri  proizvedeno  5.862 tone keksa i vafla, odnosno  2,5% više od prethodne godine, a 4,2% od planirane  proizvodnje. Maksimalna prilagodba proizvodnje zahtjevima tržišta rezultirala je prodajom od 5.654 tona proizvoda, dok su ostvareni prihodi od prodaje iznosili 77 milijuna kuna, od čega na domaćem tržištu 15, a na izvoznim tržištima 62 milijuna kuna. Od ukupne prodaje najveći dio se plasira na tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije i Crne Gore, na tržišta EU, poput Švicarske, Švedske, Njemačke, Nizozemske i Francusku, kao i u prekomorska tržišta Amerike, Kanade i Australije.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here