RBA Analize: Maloprodaja u 2010. pada 2,8 posto

30

trgovina-maloprodaja-ftd2Analitičari RBA za cijelu 2010. godinu očekuju kako će stopa rasta trgovine na malo zasigurno će biti negativna (oko –2,8%), negativno pridonoseći BDP-u, odnosno njegovoj komponenti, osobnoj potrošnji

Zbog visoke elastičnosti na recesijska kretanja, jedan od najpogođenijih sektora tijekom 2009. bila je trgovina na malo. I u prvom tromjesečju nastavila su se nepovoljna kretanja, ali zbog baznog razdoblja znatno blažim intenzitetom.

Stoga analitičari RBA za cijelu 2010. godinu očekuju kako će stopa rasta trgovine na malo zasigurno će biti negativna (oko –2,8%), negativno pridonoseći BDP-u, odnosno njegovoj komponenti, osobnoj potrošnji.

Glavni razlozi tome su u negativnim trendovima  na tržištu rada, padom raspoloživog dohotka i visokom razinom potrošačkog pesimizma. Stoga, i u nastavku godine očekuju nastavak “racionalne” potrošnje, odnosno odgode kupnje trajnih potrošnih dobara za “neka bolja vremena”.

Početak oporavka trgovine na malo moguće je očekivati u drugoj polovini godine, pod pretpostavkom ostvarenja dobrih turističkih rezultata, ukidanja kriznog poreza te uz početak oporavka potrošačkog optimizma, koji će biti uvjetovan oporavkom u realnom segmentu gospodarstva i zaustavljanjem negativnih trendova na tržištu rada.

Iako su fizički pokazatelji u turizmu (broj dolazaka i noćenja turista) u 2009. bili solidni te je zabilježen tek blagi pad, prihodi od turizma značajno su podbacili (godišnji pad od 14,6%). Od nadolazeće turističke sezone očekuje se puno, pa i to da bude pokretač oporavka gospodarstva.

No, treba računati da će konkurencija biti daleko snažnija nego prošle godine. I dok su ostale mediteranske zemlje razmjerno nespremne dočekale prošlu turističku sezonu, Hrvatskoj je u prilog išao zemljopisni položaj i činjenica da je velikom dijelu tržišta dostupna automobilom te niže cijene smještaja u odnosu na konkurenciju. Međutim, konkurentna tržišta ove su godine spremnija, sa znatno agresivnijom strategijom privlačenja gostiju.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here