Sok hrvatskog voćara na policama europskih Metroa

61

Hektar nasada jabuke i 30 je puta dohodovniji od hektara pšenice. Dnevno se u Hrvatskoj proda i 1000 litara soka od jabuke

frane-ivkovicHektar nasada jabuke i 30 je puta dohodovniji od hektara pšenice. No, sudeći prema lanjskoj godini, kad je dio jabuka ostao neobran zbog enormnog uvoza, čak i starih viškova iz EU, i te kako su potrebna nova znanja i ulaganja da bi se to voće učinilo tržišno konkurentnijim i dostupnijim domaćim potrošačima. Osobito zna li se da domaća proizvodnja jabuka pokriva svega 50% hrvatskih potreba i još je mnogo potencijala za njezin intenzivniji uzgoj! Frane Ivković, agronom i naš najveći privatni voćar, jabukama je tako odlučio dati dodanu vrijednost uloživši oko 3 milijuna kuna u liniju za proizvodnju 100-postotnog prirodnog voćnog soka. Da se to i te kako isplatilo najbolje govore brojke – u četiri godine poslovanja prodaja je porasla 70 posto, a samo u odnosu na proteklu godinu 40 posto.

Dnevno se u Hrvatskoj proda i 1000 litara, a kako recesije za taj hrvatski brend, koji nosi i HGK-ov znak Hrvatska kvaliteta, očito nema, Ivković će, tvrdi, u ovoj godini proizvodnju povećati za 50 posto. Najsuvremeniju svjetsku tehnologiju uvezao je iz Njemačke i Hrvatska je druga država u Europi koja jabučni sok bez ikakvih aditiva, konzervansa ili šećera proizvodi zatvorenim sustavom u kojemu se jabuke melju i prešaju i na kraju dobiva sok vakuumiran u vrećicama od 5 litara s pipom te pakira u kartonsku ambalažu sa znakom njegova Voćarskog centra Ivković.

Hrvati, kaže on, piju puno soka, no uglavnom nekvalitetnog, spravljenog od koncentrata, aditiva, šećera i stabilizatora. U mnogima nema ni jednoznamenkaste komponente pravoga voća, a njegov je 100% prirodan. K tome, suvremeno pakiranje pomaže mu da se očuva i 18 mjeseci i pritom nimalo ne izgubi na kvaliteti. No, s obzirom na visoke ulaznine, isprva se teško probijao do polica trgovačkih lanaca, da bi mu, konačno, prije nekoliko godina vrata prvi – i to besplatno – otvorio Metro Cash&Carry. Ivković je ovih dana, doznajemo, u pregovorima i o proizvodnji soka od jabuke za sve europske trgovine Metroa – pod trgovačkom robnom markom tog lanca. U međuvremenu su mu otvorena i vrata Gavrilovićeve Dione, upravo i Mercatora, a nada se i dogovoru s Intersparom ili Konzumom. (vecernji.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here