Središta velikih gradova ‘ostaju bez’ malih trgovina

47

zatvaranje-ftdDok se za zagrebački King Cross i trgovački centar West Gate već duže vrijeme govori kako jedva opstaju, brojni mali trgovci odavno su zatvorili svoja vrata. I to najavljujući isprva rasprodaju, potom preuređenje, da bi se na kraju stavio i ključ u bravu.

Da male prodavaonice sve češće zatvaraju svoja vrata vidljivo je bez ikakvih statistika prostim okom. Naime, prizor u kojem se prodavaonica isprazni, a potom na njoj stoji natpis “preuređuje se” da bi se “preuređivalo” i mjesecima poslije očito postaje trgovačka svakodnevica.

O pražnjenju prodavaonica nedavno su pisali slavonski mediji ističući kao primjer središte Osijeka gdje butici i male prodavaonice u posljednje vrijeme prave rasprodaju, a potom zatvaraju svoja vrata.

Ljepši prizori nisu vidljiviji ni u središtu glavnog grada Hrvatske. Tako su fotoobjektivi u zagrebačkoj Ilici ovih dana zabilježili identičnu sliku.

Iako se i veliki trgovački lanci žale na brige koje ih more, pa pod “čizmom” krize dahću King Cross i West Gate, slika onih malih puno je tragičnija.

Potkrjepljuju to i podaci iz Sindikata trgovine gdje kažu kako je u prošloj godini bez poslao ostalo 7000 radnika, te da se trend otpuštanja zasigurno neće zaustaviti ni u ovoj godini.

Prema riječima predsjednice Sindikata trgovine, Dragice Mišeljić za male se spas nalazi u udruživanju, no one koji to do sada nisu učinili zadesit će sudbina “ključa u bravi”.

“Veliki trgovački lanci mogu raditi s gubicima nekoliko godina, no mali to nikako ne mogu. Veliki čak bilježe i povećanje prometa, no oni kako bi zaradili ili se održali smanjuju broj radnika, pa na njihov teret opstaju. Primjerice jedan radnik obavlja posao koji je prije odrađivalo njih više”, pojašnjava Mišeljić sliku u koju se kupci i sami u prodavaonicama, ako malo bolje pogledaju, mogu uvjeriti.

Mišeljić dodaje kako danas u trgovini na području cijele Hrvatske nedostaje čak 30.000 trgovaca, te da zbog toga ali istovremeno i nemogućnosti da pronađu posao, radnici povijaju glave i trpe dupli posao.

S druge, pak, strane trgovci tvrde kako je prometa sve manje, da je manja kupovna moć građana, dok cijena najma kvadratnog metra poslovnog prostora ostaje ista, jednako kao i davanja prema državi. Uz sve to neke stišću i banke, a naravno treba podmiriti i dobavljače. Sve to su razlozi zbog kojih su iz Hrvatske udruge poslodavaca upozoravali krajem prošle godine upozoravali kako će svoja vrata morati zatvoriti brojni maloprodajni objekti.  (net.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here