Wal-Mart agresivno snižava cijene

60

Wal-Mart i dalje ostvaruje solidnu dobit, djelomično i zbog širenja. No, neki analitičari vjeruju kao ni s novim sniženjima neće žrtvovati dobit jer će ono biti nauštrb dobavljača.

walmart-cijeneAmerički maloprodajni lanac Wal-Mart agresivno kreće u dampinšku kampanju tisuća svojih proizvoda, kako bi pojačao ugled najjeftinijeg svjetskog trgovca i ubrzao osobnu potrošnju na kojoj počiva američko gospodarstvo, piše Bloomberg.

Gubitak srednje klase
Naime, Wal-Mart jedva da je ostvario bilo kakve beneficije od ekonomske krize, kada se sve veći broj nezaposlenih i gladnih Amerikanaca počeo okretati diskontnim prodajama hrane i odjeće, čak i američka srednja klasa. Neki analitičari tvrde kako je Wal-Mart propustio privući upravo takve kupce, kojih je najviše.

U Wal-Martu tu činjenicu opovrgavaju, no kako bi zadržali ugled, već ovoga tjedna odlučili su srezati cijene čak 10.000 artikala – hrane i elektronike. Unatoč pojačanom optimizmu američkih potrošača, smatraju, još je puno onih koji će se još mjesecima boriti kako bi si poboljšali pali standard. Koliko će pak smanjiti cijene, još nisu precizirali.

– Smatrali smo da trebamo povećati uzbuđenje svojih kupaca, pogotovo osjećaj poslovanja s Wal-Martom – rekao je glavni direktor marketinga Stephen Quinn.

Sniženja će biti u svih Wal-Martovih 3700 trgovina, s time da će broj sniženih artikala idućih mjeseci još povećavati u dogovoru s dobavljačima. No stručnjaci za retail kažu kako takva strategija neće donijeti povećanje prodaje, odnosno nove kupce, s obzirom na to da Wal-Mart u Sjedinjenim Državama već ima epitet predvodnika niskih cijena.

Korist skromna, kupci su već odlučili?
– Stvarna je korist stoga vrlo skromna, rezanje cijena vjerojatno će tek pojačati lojalnost kupaca koje je Wal-Mart privukao u vrijeme recesije – kazao je Craig Johnson iz konzultantske tvrtke Customer Growth Partners. Njih će, objašnjava, sniženja natjerati na promišljanje da će, ako se vrate u Kohl’s ili Kroger, propustiti nešto važno u Wal-Martu.

Unatoč usporavanju prodaje, Wal-Mart i dalje ostvaruje solidnu dobit, djelomično i zbog širenja. No, neki analitičari vjeruju kao ni s novim sniženjem neće žrtvovati dobit jer će ono biti nauštrb dobavljača, piše Bloomberg.

I dok jedni tvrde da će rezanje cijena u Wal-Martu naškoditi nekim trgovačkim lancima, u Krogeru kažu kako imaju dobro oružje protiv Wal-Marta – bolju uslugu, selekciju proizvoda i čistoću.

Jack Brown, izvršni direktor Stater Bros Marketa, lanca malih trgovina u Kaliforniji, tvrdi kako se potrošači već odvraćaju od diskontera poput Wal-Marta natrag malim trgovcima i supermarketima blizu svojih domova. Znakovi oporavka potrošnje vidljivi su, objašnjava, i po tome što u njegovim trgovinama kupci već troše 25 posto više po kupnji nego ranije.

– Sniženja u Wal-Martu stoga neće utjecati na nas uopće. Kupci su već otišli tamo gdje su mislili da će dobiti najviše za svoj novac – rekao je Brown. (Večernji.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here