Željko Jeger: King Cross je mrtav, a to je tek početak

87

zeljko-jeger-ftdNekad eldorado za trgovce, šoping-centri sada se pretvaraju u njihovu smrtonosnu klopku. Promet je drastično pao, cijene najma i dalje su visoke, a oni zbog strogih ugovora ne mogu van. Predsjednik Udruge zakupaca u trgovačkim centrima Željko Jeger u razgovoru za tportal crnim je tonovima opisao trenutačnu situaciju

Što se dešava u West Gateu? Je li uprava pristala na vaše zahtjeve za smanjenjem najamnine i ne plaćaju li trgovci masno zakup?

U ponedjeljak prije Uskrsa, na jedan dan smo zatvorili 37 dućana da natjeramo upravu centra da s nama sjedne za stol. Nismo zvali medije, jer nismo željeli veliku pompu. Bojkot je djelomično uspio i sad oni važu kome će dati veći ili manji popust za najamnine.

Naš zahtjev je, s kojim idemo i prema ostalim centrima, da najamnina ne bude fiksna, već da iznosi osam posto neto mjesečnog prometa. Mi nismo to izmislili, tako se radi u Europi, a kod nas to ne žele prihvatiti.

Zakup se u West Gateu i dalje uglavnom ne plaća. Meni nije jasno kako centar uopće podmiruje sve svoje obaveze. Izgleda da su im sad sjele banke za vrat, jer su zakupcima došle na adresu prva upozorenja pred ovrhu.

Što je s ugovorima za koje tvrdite da su robovlasnički, jer vam ne dopuštaju da bez velikih penala ne izađete iz centra? Zbog čega ste ih uopće potpisivali ako su nepovoljni?
Priznajem da dio krivice snose i zakupci. Ali morate uzeti u obzir kontekst vremena. Prije nekoliko godina, promet je rastao. Imali ste jedno vrijeme samo King Cross. Svi su se tukli za prostor i bilo je važno samo ući u centar. Danas je kraj te priče. Konkurencija raste, sve je više kvadrata, a promet je drastično pao.

Zbog toga sad tražimo da se omogući onima koji žele van iz centra da to mogu učiniti bez obeštećenja. Isto tako, da se onima koji ostaju ostavi otvorena mogućnost da izađu ako centar nikad ne proradi. Kao što je sad slučaj s West Gateom. Zakupci nisu odgovorni za rad centra, pa zbog čega bi s njim morali umrijeti?

Spomenuli ste King Cross, kakvo je tamo stanje?
To je gotova stvar. King Cross je sam po sebi mrtav. Ljudi izlaze vani iako je uprava spustila cijene najma. Ugovori mnogima ionako istječu pa ni ne traže pomoć. Zadnje sam čuo da se u jednom dijelu planira otvoriti dio sa salonima automobila, što nije loše, ali je totalno krivi trenutak. Ako ništa drugo, prenamijenit će ga u skladište. Za primjer, u Mađarskoj od 17 centar radi sedam. Deset njih je prvo pretvoreno u outlete, da bi zatim oni koji ni tako nisu mogli poslovati pretvoreni u skladište.

Kod nas ima mnogo čudnih okolnosti. Investitori ulaze u projekte bez rezervne varijante. Koja je rezervna varijanta za West Gate? Ne zna nitko, a siguran sam, ni sami vlasnici. U što ćete pretvoriti više od 300 dućana?

Kakva je situacija u ostalim šoping-centrima? Napuštaju li i njih zakupci?
Realno je promet u branši pao od 2008. od 30 do 50 posto. Ni u jednom centru situacija nije bajna i u svakom trgovci izlaze van. Iz West Gatea se bježi preko noći. Ako uzmemo da je King Cross gotov, u ostalima je situacija tu negdje. Najgore stoje West Gate i outleti van Zagreba, jer jednostavno nema kupaca. Avenue Mall i City Center One su tu negdje iako je i njima zadnjih mjeseci bitno pao promet. Novi dio Cityja ja zovem ‘mali West Gate’, jer je prazan. Nakon njih idu svi ostali.

Trenutačno kad se gleda Hrvatska najbolje radi trgovački centar Joker Željka Keruma u Splitu. Znam da nije popularno hvaliti Keruma, ali to govorim samo zato što takve informacije dobivam od svojih zakupaca. U Jokeru ja nemam trgovina. Njegova prednost je to što je jedini centar u gradu i što je, kad je krenuo u biznis, cijena najma bila od 12 do 18 eura po kvadratu. U Zagrebu za taj novac ne možete iznajmiti ni skladište.

Kolike su cijene najma u Zagrebu?
Za trgovački centar Arena u Laništu, koji se otvara ovu jesen, traže od 38 do 60 eura po kvadratu. To nije normalno! Ugovori koji se nude gori su od onih iz Avenue Malla i City Centera zajedno. Ne mogu vam sve otkriti, ali evo, samo za primjer. Trgovcima se nude lokali bez zidova! Kad sam razgovarao s vlasnicima centra, rekao sam: ljudi, vi prodajete zrak!

Ali oni će imati problema s popunjenošću, jer smo se mi sad opametili. Koliko znam, dosad nije iznajmljeno ni pola lokala, a tako će biti do otvaranja.

Mogu li opstati u relativno uskom krugu čak tri velika šoping-centra kao što su Arena, Avenue Mall i City Center, uz najave da će se u Zagrebu graditi još centara?
Kad se otvori Lanište, on će uzeti dio prometa Avenue Mallu i Cityju, a West Gate će umrijeti. Novi centar uzet će taman onaj limit koji nam sada drži glavu iznad vode u Mallu i Cityju. Tada nam neće preostati ništa drugo nego da iz jednog od ta tri centra izađemo van. Iz kojeg, to ćemo vidjeti. Kad udruga odluči izaći van i u centru se zatvori odjednom 30-ak dućana, taj centar je gotov. Ovo nisu prijetnje, već realnost. Nitko nas ne želi slušati, a do toga će brzo doći.

Svima je jasno da u Zagrebu više nema mjesta za nove objekte. Drukčije govore samo neki lobiji kojima to odgovara. Kupovna moć kod nas ne može se uspoređivati s onom na Zapadu. Netko bi trebao reagirati i zaustaviti tu priču.

Jeste li se možda obraćali za pomoć ministarstvu gospodarstva ili obrtničkoj komori?
Ne. Još ne želimo. Kad se politika bude željela umiješati, umiješat će se sama. Iako mi nije jasno da dosad nije bilo nikakve reakcije iz te dvije institucije. Je li moguće da to nikoga ne zanima. Udruga broji 85 članova koji zapošljavaju oko šest tisuća ljudi. Dosad nije bilo masovnih otpuštanja, ali ako se ovako nastavi, i do toga će doći vrlo brzo.

Hoćete li ponovo zatvarati trgovine u West Gateu, što planirate?
Trenutačno je status quo. Zadnje su nam poručili da ne žele pregovarati s udrugom. Važemo tri opcije. Prva je da ponovo zatvorimo dućane na dulji period i pozovemo medije. To je onda rat i više nema odstupanja. Druga varijantaje da ih ipak uspijemo dovesti za stol i da onda vidimo što se može učiniti pa možda i mi nešto popustimo. Zadnja je da svi zakupci pojedinačno podignu tužbe.

Osim u West Gateu, do dizanja tužbi može doći i u ostalim centrima. I ekipa koja vodi City Center teška je za pregovaranje. Sebi je umislila da je bogom dana te da nikad neće slabo raditi.

Na osnovi čega ćete podignuti tužbe? Oni također i vas mogu tužiti, jer trgovci ne plaćaju najamninu?
Istina. Mi ćemo ih tužiti zbog promijenjenih poslovnih okolnosti. Mnogo toga se obećavalo što nije napravljeno. West Gate je dosta dugo u svojim planovima imao Ikeu. Danas se Ikea spominje na nekoliko lokacija, a istina je da neće doći još dvije godine. Isto se najavljuje i H&M, ali on neće spasiti situaciju. Nama je dosta da samo jedna tužba prođe i onda će sve po inerciji biti prihvaćene u našu korist. (Tportal)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here