Henkel dobro započeo godinu

45

henkel-proizvodi-ftdProdaja povećana za 7,8 posto na 3.512 milijuna eura

„Henkel je dobro započeo financijsku godinu te zabilježio doprinos svih poslovnih sektora. Unatoč trajno izazovnom okruženju, poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu i poslovni sektor kozmetike i proizvoda za osobnu njegu nastavili su uspješan razvoj započet u prethodnim kvartalima, dok se poslovni sektor ljepila i tehnologije vratio značajnom rastu prodaje”, izjavio je Kasper Rorsted, predsjednik Uprave Henkela te nadodao: „Još su jednom naše snažne robne marke značajno doprinijele  zadovoljavajućim rezultatima Henkela u prvom kvartalu. Međutim, vrlo dobro poslovanje možemo zahvaliti i prilagođavanju naših struktura te smanjivanju troškova kao i izvrsnom napretku kojeg smo ostvarili kroz implementaciju strateških prioriteta. Stoga očekujemo značajan napredak rezultata i to povećanje od više od 15 posto u odnosu na cjelokupnu financijsku godinu”.

Tijekom prvog kvartala 2010. godine, Henkel je ostvario prodaju od 3.512 milijuna eura. U još uvijek teškom tržišnom okruženju ovo ukazuje na povećanje od 7,8 posto u usporedbi s istim kvartalom prethodne godine. U organskim uvjetima ili nakon prilagodbe tečaju i akvizicijama/deinvestiranjima, povećanje je iznosilo značajnih 8,8 posto što ukazuje na prvo značajno povećanje u odnosu na sva četiri kvartala prethodne godine. Tom razvoju doprinijeli su svi poslovni sektori. Poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu ponovno je dobro poslovao te je postigao povećanje organske prodaje za 3,6 posto. Prodaja poslovnog sektora kozmetike i proizvoda za osobnu njegu također je rasla i to za 5,5 posto, na taj način nadmašivši već ionako visoke razine rasta tijekom prethodnih kvartala i sveukupnog razvoja tržišta. U usporedbi s prvim kvartalom prethodne godine na kojeg je značajno utjecala kriza, poslovni sektor lijepila i tehnologije zabilježio je dvoznamenkasti organski rast od 14,5 posto.

Prvenstveno zbog značajnog poboljšanja poslovnog sektora ljepila i tehnologije, operativna dobit (EBIT) povećana je za 93,3 posto, od 218 milijuna eura na 422 milijuna eura. Ako se uzmu u obzir troškovi restrukturiranja (31 milijun eura) te jednokratni dobici (32 milijuna eura), prilagođena operativna dobit povećana je za 79,1 posto, od 235 milijuna eura na 421 milijuna eura.

Zbog povećanog EBIT-a, neto kvartalna zarada uvećana je za 119,8 posto, s 121 milijun eura na 266 milijun eura. Nakon odbitka manjinskih udjela koji su iznosili 7 milijuna eura, neto kvartalna zarada iznosila je 259 milijuna eura (prošlogodišnji prvi kvartal: 117 milijuna eura). Prilagođena kvartalna neto zarada nakon odbitka manjinskih udjela iznosila je 258 milijuna eura, u odnosu na 130 milijuna eura u istom kvartalu prošle godine. Zarada po preferencijalnoj dionici povećana je s 0,28 eura na 0,60 eura. Prilagođena brojka bila je 0,60 eura, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 0,31 eura.

Rezultati poslovnih sektora
U prvom kvartalu 2010. godine, poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu povećao je prodaju za 3,5 posto na 1.049 milijuna eura. U organskim uvjetima povećana je za 3,6 posto. Operativna dobit uvećana je za 41,2 posto na 151 milijun eura, uključujući i 15 milijuna eura dobivenih prodajom licenci.

Tijekom prvog kvartala poslovni sektor kozmetike i proizvoda za osobnu njegu nastavio je sigurno kročiti stazom uspješnog rasta. U neumoljivom i izrazito konkurentnom tržišnom okruženju, zabilježio je rast organske prodaje od 5,5 posto u usporedbi s već visokim razinama postavljenim prethodne godine. U visini od 10,1 posto, povećanje operativne dobiti uvelike je nadmašilo povećanje prodaje, a granica od 100 milijuna eura po prvi put je dosegnuta već u prvom kvartalu.

Prodaja poslovnog sektora ljepila i tehnologije nadmašila je prvi kvartal 2009. godine za 12,4 posto dosegnuvši 1.651 milijuna eura. U organskim uvjetima prihodi su povećani za čak 14,5 posto, posebice zbog značajnog povećanja volumena. Operativna dobit je također zabilježila značajno povećanje – u usporedbi s prvim kvartalom prethodne godine čak je učetverostručena te je dosegla 185 milijuna eura.

Regionalni rezultati
U regiji Europe/Afrike/Bliskog Istoka prodaja je poboljšana u organskim uvjetima za 6,0 posto u usporedbi s prvim kvartalom 2009. godine te je dosegla 2.139 milijuna eura čemu su doprinijela sva tri poslovna sektora. U Africi i na Bliskom Istoku Henkel je ostvario stopu dvoznamenkastog povećanja organske prodaje, dok je razvoj poslovanja u Istočnoj Europi nastavio pozitivan jednoznamenkasti rast. Zapadna Europa uključujući Njemačku vratila se srednjem jednoznamenkastom rastu, nakon organskog smanjenja u četvrtom kvartalu 2009. godine. Sveukupno, prodaja u regiji ostvarila je udio od 61 posto sveukupne prodaje. Nakon smanjenja u četvrtom kvartalu 2009. godine, prodaja u regiji Sjeverne Amerike organski je uvećana za 7,9 posto u odnosu na prvi kvartal prethodne godine te je iznosila je 645 milijuna eura, što je udio od 18 posto sveukupne prodaje. U isto vrijeme, organska prodaja u regiji Latinska Amerika povećana je za 10,6 posto na 216 milijuna eura te je iznosila udio od 6 posto u sveukupnoj prodaji. Prodaja u regiji Azija-Pacifik nastavila je s oporavkom u odnosu na četvrti kvartal 2009. Godine te je organski rasla za 27,6 posto u odnosu na prvi kvartal prethodne godine te je iznosila 462 milijuna eura, a udio u sveukupnoj prodaji povećan je 13 posto.

Prognoze za prodaju i dobit u 2010. godini
Henkel je uvjeren u ostvarivanje bržeg rasta od rasta tržišta na kojima je prisutan ukoliko se gleda rast organske prodaje (nakon prilagodbe tečajnim razlikama i akvizicijama/dezinvesticijama). Mnoge mjere već su uvedene na operativnom području zbog čega kompanija Henkel očekuje razvoj pozitivnog trenda. Ove aktivnosti pomoći će razvoju operativne dobiti (EBIT) i zaradi po preferencijalnoj dionici (EPS). Henkel očekuje da će oba ova pokazatelja značajno doprinijeti povećanju od čak 15 posto u odnosu na 2009. godinu.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here